27 september: De Steen van Rosetta ontcijferd.

Vandaag is het 189 jaar geleden dat…
Op 27 september 1822 kondigt de Franse taalkundige Jean-François Champollion aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd. De Steen van Rosetta is een donkere granieten steen die in juli 1799 in Egypte door Franse genietroepen werd ontdekt bij werkzaamheden aan het fort St. Julien bij de Egyptische plaats Rosetta. Op de steen staat op drie verschillende manieren een tekst geschreven: in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen, in het Egyptisch door middel van demotisch schrift en in het Grieks alfabet. De steen is een belangrijke sleutel voor het ontcijferen van hiërogliefen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>