23 september: Slag bij Marathon.

Vandaag is het 2501 jaar geleden dat…
Op 23 september 490 v.Chr. rent volgens een legende de Atheense koerier Phidippides te voet naar Athene om de overwinning te melden van de slag bij Marathon waar de Perzische koning Darius is geland met zijn sterke oorlogsvloot. Zo zou de lange afstands-race, de marathon, zijn ontstaan. Deze eerste marathon liep niet goed af: na het uitbrengen van de woorden "Verheug u, wij hebben gewonnen!", valt de boodschapper dood neer. Hij blijkt een zonnesteek te hebben opgelopen. Een aantal historici toonden aan dat deze marathon nooit gelopen kan zijn. De eerste moderne marathon vindt plaats bij de nieuwe Olympische Spelen van 1896 in Athene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>