16 februari: Fidel Castro wordt leider van Cuba.

Vandaag is het 52 jaar geleden dat…
Op 16 februari 1959 nam Fidel Castro de macht over in Cuba. Fidel Alejandro Castro Ruz werd geboren op 13 augustus 1926. In 1945 ging hij rechten studeren aan de Universiteit van Havana, waar hij in 1950 afstudeerde. Tussen 1950 en 1952 werkte hij op een klein advocatenkantoor. Het was zijn bedoeling om voor de Ortodoxy-partij mee te doen aan de parlementsverkiezingen van 1952, maar die werden afgelast na de geslaagde staatsgreep van generaal Fulgencio Batista tegen de regering van Carlos Prio Socarras. Op 1 januari 1959 wordt president Fulgencio Batista afgezet. Castro werd op 16 februari 1959 premier van Cuba en op 3 december 1976 president. Castro verstevigde zijn greep op Cuba onder meer door bedrijven te nationaliseren, bezittingen van buitenlanders te confisceren en wetten uit te vaardigen die de arbeiders steunden. Hij is dan ook heel populair onder de gewone bevolking. Niet te ontkennen valt dat vooral voor kinderen de levensomstandigheden op Cuba significant beter zijn dan in de omringende landen. Tegenstanders van Castro wijzen onder meer op de mensenrechtenschendingen in Cuba. Veel oppositieleden zitten in de gevangenis, er is censuur, geen persvrijheid en de verkiezingen zijn een farce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>