2 februari: Alexander Selkirk wordt gered na een jarenlang verblijf op een onbewoond eiland.

Vandaag is het 302 jaar geleden dat…
Op 2 februari 1709 wordt de Brit Alexander Selkirk gered na een jarenlang verblijf op een onbewoond eiland. Hij vaarde mee in boekaniersexpedities naar de Zuidelijke Zeeën en ging in 1703 aan boord bij het galei Cinque Ports als zeilmeester. Het jaar erop had hij een ruzie met de kapitein en in oktober vroeg hij of hij van boord gezet kon worden in de Juan Fernandez archipel voor de Chileense kust. Na vier jaar en vier maanden daar alleen gewoond te hebben werd hij op 2 februari 1709 opgepikt door kapitein Woods Rogers. Rogers was de kapitein van een privéschip met rechten om de vijand aan te vallen. Later maakte Rogers Selkirk kapitein van een van zijn gewonnen schepen. Hij kwam in 1712 weer thuis. Een van de eilanden in de Juan Fernández groep heet Alejandro Selkirk. Zijn verhaal is de inspiratie voor het boek ‘Robinson Crusoe‘ van Defoe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>