31 januari: Opening Centre Pompidou.

Vandaag is het 34 jaar geleden dat…
Op 31 januari 1977 opent president Giscard d’Estaing het Centre Pompidou in Parijs. Het Centre Georges Pompidou heet officieel het Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou en is ook bekend als Centre Beaubourg. Het centrum voor moderne kunst in Parijs is toonaangevend in de wereld. De grote droom van de voormalige Franse president Georges Pompidou kwam eindelijk uit. Hij wilde dat er in Parijs een groot publiekscentrum werd gebouwd waar alle vormen van Moderne kunst, maar ook andere uitingen een plek zouden krijgen. Het museum heeft een selectie van 1400 werken, gaande van grootmeesters van het modernisme (Matisse, Picasso, Kandinsky, Ernst, Miró, Pollock…) tot de meest recente creaties met een kijk op nieuw realisme, Arte Povera en conceptuele kunst. Het Centre Pompidou heeft ook een grote openbare bibliotheek, theaters, bioscopen en een muzikaal onderzoeksinstituut. Het Centre Pompidou is ondergebracht in een opvallend gebouw dat ontworpen werd door twee wereldberoemde architecten: Renzo Piano en Richard Rogers. Het gebouw is erg herkenbaar aan de wirwar van buizen in verschillende kleuren aan de voorgevel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>