18 januari: Geboortedatum Oliver Hardy.

Vandaag is het 119 jaar geleden dat…
Op 18 januari 1892 wordt Oliver Hardy als Norvell Hardy geboren in de Amerikaanse staat Georgia in het kleine stadje Punkin Center nabij Harlem. Als zijn moeder na de dood van zijn vader een hotel gaat runnen, geniet Hardy van het theatervolk dat daar regelmatig logeert en vol belangstelling luistert hij naar hun boeiende verhalen. Hier ligt dan ook de grondslag voor zijn latere carrière. Op z’n 8ste sluit Oliver zich als zanger aan bij een groep, en als hij kort rechten studeert aan de Universiteit van Georgia vormt hij met 3 medestudenten een vocaal kwartet. In 1910 heeft de 18-jarige Norvell een baan als manager van een bioscoop, waar hij ook zingt en imitaties doet van bekende komieken. Deze baan bevestigd zijn verlangen om verder te willen in het acteursvak, zodat hij in 1913 naar Jacksonville, Florida reist om op afroep als figurant mee te doen in diverse films. Eind 1924 komt hij in contact met Hal Roach en uiteindelijk ook met de man met wie hij zovele successen zou boeken en die ook bij Roach speelde: Stan Laurel. Al snel werden zij bekend als komisch duo en speelden zij samen in veel stomme films. Oliver stierf op 7 augustus 1957 aan de gevolgen van een zware beroerte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>