7 januari: De toren van Pisa wordt tijdelijk gesloten gesloten voor het publiek.

Vandaag is het 21 jaar geleden dat…
Op 7 januari 1990 wordt de toren van Pisa wegens instortingsgevaar gesloten voor het publiek. De beroemde scheve toren van Pisa helde op een gegeven moment meer dan vier meter over. De 55 meter hoge vrijstaande klokkentoren werd gebouw door bouwmeesters Gugilmo en Buonanno en werd een van de onderdelen van het Campo dei Miracoli. Al vlak na het begin van de bouw in 1173 begon de toren over te hellen. Het overhellen werd tijdens de bouw gecorrigeerd door het bovenste gedeelte er recht op te plaatsen. De helling werd in de loop der jaren zo sterk dat de Italiaanse regering hulp vroeg om er voor te zorgen dat de toren niet om zou vallen. Na de sluiting in 1990 werd de toren gerestaureerd om de helling te verminderen. Na de tien jaar durende restauratie was de helling teruggebracht naar ongeveer 10%. In 2001 werd de toren weer voor publiek geopend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>