11 december: Koning Edward VIII doet afstand van de Britse troon.

Vandaag is het 74 jaar geleden dat…
Op 11 december 1936 doet koning Edward VIII afstand van de Britse troon om te kunnen trouwen met Wallis Simpson, een gescheiden Amerikaanse vrouw. De Anglicaanse Kerk, waarvan Edward als koning het hoofd was, stond hertrouwen na een scheiding niet toe. Minister-president Stanley Baldwin stelde hem voor de keus zijn relatie met Simpson te verbreken of afstand van de troon te doen. Hij koos het laatste en vertrok naar het buitenland. Hij was koning van 20 januari 1936 tot 11 december 1936. Daarna kreeg hij de titel hertog van Windsor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>