10 december: De VN aanvaardt de Universele verklaring voor de rechten van de mens.

Vandaag is het 62 jaar geleden dat…
Op 10 december 1948 aanvaardt de VN de Universele verklaring voor de rechten van de mens. Vooral sinds de jaren tachtig worden op deze datum overal ter wereld manifestaties voor de mensenrechten georganiseerd. Voor 10 december 1988 verzamelde Amnesty International wereldwijd meer dan 13 miljoen handtekeningen ter ondersteuning van de 50ste verjaardag van de Universele verklaring. Op deze dag wordt, bij toeval, ook de Nobelprijs van de Vrede uitgereikt. De verklaring werd ontworpen door de VN Commissie voor Mensenrechten en gepropageerd door Eleanor Roosevelt (1884-1962), de weduwe van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. De verklaring werd aangenomen door de leden van de VN, zonder tegenstemmen maar met 8 onthoudingen (waaronder van de Sovjet-Unie, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika). De verklaring is de eerste internationale bevestiging van de universaliteit van mensenrechten. De verklaring heeft geen bindende kracht, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als de belangrijkste internationale standaard van de mensenrechten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>