3 december: Giframp in Bhopal.

Vandaag is het 26 jaar geleden dat…
Op 3 december 1984 komt er door een fout bij de productie van pesticide door Union Carbide in Bhopal (India) een wolk van het schadelijke methylisocyanaat (MIC) vrij. Ongeveer 3.800 mensen komen om, honderdduizenden lopen gezondheidsschade op. Deze gebeurtenis is met minstens 50.000 slachtoffers met ernstige aandoeningen tot op heden de ergste industriële ramp die ooit is voorgekomen. De MIC uitstoot begon kort na middernacht op 3 december 1984. Er wordt pas in 1989 een schikking bereikt, waarin Union Carbide toezegt 470 miljoen dollar aan schadevergoeding te betalen. Union Carbide, in 2001 overgenomen dor Dow Chemical, weigert nog steeds de volledige verantwoordelijkheid voor de ramp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>