15 november: De laatste Chinese keizer bestijgt de troon.

Vandaag is het 102 jaar geleden dat…
Op 15 november 1908 besteeg de laatste keizer van China de troon. Pu Yi is dan nog geen drie jaar oud. Aisin-Gioro ‘Henry’ Pu Yi was onder de naam Xuantong de laatste keizer van de Qing-dynastie en tevens de laatste keizer van China. Al in oktober 1911 brak de Xinhai-revolutie uit en stortte het keizerrijk ineen. Pu Yi kreeg dit niet meteen te horen: hij bleef officieel nog tot 1924 keizer maar was in feite een gevangene, opgesloten in de Verboden Stad. Hij overleed op 17 oktober 1967.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>