30 oktober: Jommeke voor het eerst in druk

Vandaag is het 55 jaar geleden dat…
Op 30 oktober 1955 verschijnt Jommeke, de stripfiguur van Jef Nys, voor het eerst in druk in het weekblad Kerkelijk Leven (nu bekend als Kerk en Leven of het Parochieblad). Pas vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal in de krant: De jacht op een voetbal. Sinds 1979 verschijnen de verhalen in kleur.
Jommeke mikt op een jonger publiek. De verhalen zijn gemiddeld onder te verdelen in twee groepen: Jommeke en zijn vrienden trekken naar een exotisch land of een uitvinding van professor Gobelijn zorgt voor problemen in Zonnedorp, de woonplaats van Jommeke en zijn vrienden. De derde rode draad zijn de slechteriken Anatool, de koningin van Onderland en Kwak en Boemel die telkens weer gedwarsboomd worden door Jommeke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>