29 oktober: Joseph Pulitzer overlijdt

Vandaag is het 99 jaar geleden dat…
Op 29 oktober 1911 overlijdt de Amerikaanse journalist en krantenuitgever, Joseph Pulitzer. Pulitzer is geboren op 10 april 1847.
Pulitzer arriveerde als immigrant uit Oostenrijk-Hongarije in 1864 in de Verenigde Staten om deel te nemen aan de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1883 kocht hij de Amerikaanse krant New York World op, die op dat moment met een sterk dalende oplage had te kampen. Pulitzer wist van de ‘World’ in een mum van tijd een verkoopssucces te maken. De grootste sleutel tot succes lag daarbij in de gerichtheid op sensatie, met de focus op misdaad en schandaal.
De Pulitzer Prijs is een Amerikaanse journalistieke prijs die wordt beschouwd als de meest waardevolle onderscheiding op het gebied van nieuws, kunst en literatuur. Sinds de eerste uitreiking in 1917 is het aantal categorieën in de loop der jaren flink uitgebreid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>