28 oktober: Het vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat…
Op 28 oktober 1886 wordt het afgewerkte beeld onthuld op Bedloe’s Island in de haven van New York. Het vrijheidsbeeld was een cadeau van de Fransen, die daarmee de verbondenheid tussen de twee landen wilden benadrukken. Frankrijk had Amerika gesteund in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten. Eigenlijk heet het beeld "La Liberté éclairant le Monde", de titel die beeldhouwer Fréderic Auguste Bartholdi eraan gaf – zijn moeder heeft model gestaan. Het stalen binnenwerk is ontworpen door Gustave Eiffel. De reusachtige hand met de fakkel was eerst af en werd als een soort prelude tentoongesteld op de wereldtentoonstelling van Philadelphia in 1876. Het hoofd was in 1878 klaar en werd tentoongesteld in Parijs.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>