26 oktober: Geboorte van François Mitterrand

Vandaag is het 94 jaar geleden dat…
Op 26 oktober 1916 werd François Mitterrand geboren. Hij was president van Frankrijk van 1981 tot 1995. Hij studeerde rechten in Parijs en was voor de oorlog actief in de rechtse vleugel van de politiek. Tijdens de oorlog zat hij 18 maand gevangen in een Duits oorlogskamp. Na zijn ontsnapping ging hij naar Vichy om zijn diensten aan te bieden aan Pétain. Tegen midden jaren 50 gingen zijn politieke ideeën naar centrum-links. Tijdens zijn presidentschap leidde hij Frankrijk naar economische en politieke integratie in West-Europa. Mitterand is een van de meest controversiële politici van de 20e eeuw in Frankrijk. Zijn vijanden zagen hem als een opportunist zonder principes. Anderen respecteren zijn politieke moed en zijn succesvolle linkse invloed op de politiek. Hij is overleden in 1996.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>