1 oktober: Yosemite National Park wordt opgericht.

Vandaag is het 121 jaar geleden dat…
Op 1 oktober 1890 wordt het beroemde natuurgebied Yosemite in Californië aan de Amerikaanse westkust officieel een Nationaal Park. Yosemite is door de jaren heen gegroeid tot zijn huidige omvang van 3080,73 km². Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, mammoetbomen, alpenweiden en wilde rivieren. Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is het park een van de populairste nationale parken in de VS.

30 september: James Dean verongelukt.

Vandaag is het 564 jaar geleden dat…
Op 30 september 1955 overlijdt de Amerikaanse filmacteur James Dean aan de gevolgen van een auto-ongeluk op een kruising met Higway 466. James Dean heeft drie films op zijn naam, waarvan hij er maar 1 in première heeft zien gaan. Dean speelde in Rebel Without a Cause met Natalie Wood, in East of Eden en in Giant met Elizabeth Taylor en Rock Hudson. Zijn uiterlijk, zeer korte carrière, levensstijl en de omstandigheden waaronder hij op zijn 24e overleed, maakten van Dean een cultfiguur.

29 september: Britse wetenschappers vinden het verband tussen de Ziekte van Creutzfeldt-Jakob en de gekkekoeienziekte.

Vandaag is het 14 jaar geleden dat…
Op 29 september 1997 stellen Britse wetenschappers het verband en het verschil vast tussen de Ziekte van Creutzfeldt-Jakob en de gekkekoeienziekte. De Ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een voor mensen dodelijke hersenaadoening waarbij de signaaloverdracht tussen hersencellen wordt verhinderd. Boviene spongiforme encefalopathie, of BSE of gekkekoeienziekte is een ziekte bij runderen waarbij de zenuwcellen in de hersenen holtes vertonen. BSE kan overgedragen worden op mensen door het eten van besmet vlees.

27 september: De Steen van Rosetta ontcijferd.

Vandaag is het 189 jaar geleden dat…
Op 27 september 1822 kondigt de Franse taalkundige Jean-François Champollion aan dat hij de Steen van Rosetta heeft ontcijferd. De Steen van Rosetta is een donkere granieten steen die in juli 1799 in Egypte door Franse genietroepen werd ontdekt bij werkzaamheden aan het fort St. Julien bij de Egyptische plaats Rosetta. Op de steen staat op drie verschillende manieren een tekst geschreven: in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen, in het Egyptisch door middel van demotisch schrift en in het Grieks alfabet. De steen is een belangrijke sleutel voor het ontcijferen van hiërogliefen.

26 september: Het experiment Biosphere 2.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 26 september 1991 laten acht personen zich opsluiten in Biosphere 2 in Oracle, Arizona. Biosphere is een soort namaakwereld onder een glazen stolp, een 1,27 hectare grote constructie, gebouwd om een gesloten ecologisch systeem na te bootsen. Het experiment loopt tot 1994 en werd gebruikt om te zien of mensen konden leven in een gesloten biosfeer, terwijl ze ook wetenschappelijke experimenten uitvoerden.

24 september: Nevermind van Nirvana komt uit.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 24 september 1991 komt de plaat Nevermind van Nirvana uit, 2 jaar na hun debuut Bleach. Nevermind werd met zijn geniale songs als Smells Like Teen Spirit, Come as You Are, Lithium, Stay Away en Polly, én in een moddervette productie van Butch Vig, een absolute klassieker. Het album Nevermind ging in de Verenigde Staten alleen al meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. De baby die op de hoes te zien is, heet Spencer Elden. Op de cover is hij 4 maanden oud. De vishaak met het dollarbiljet aan werd er later digitaal aan toegevoegd. De ouders van Spencer kregen voor de eerste shoot 200 dollar.

23 september: Slag bij Marathon.

Vandaag is het 2501 jaar geleden dat…
Op 23 september 490 v.Chr. rent volgens een legende de Atheense koerier Phidippides te voet naar Athene om de overwinning te melden van de slag bij Marathon waar de Perzische koning Darius is geland met zijn sterke oorlogsvloot. Zo zou de lange afstands-race, de marathon, zijn ontstaan. Deze eerste marathon liep niet goed af: na het uitbrengen van de woorden "Verheug u, wij hebben gewonnen!", valt de boodschapper dood neer. Hij blijkt een zonnesteek te hebben opgelopen. Een aantal historici toonden aan dat deze marathon nooit gelopen kan zijn. De eerste moderne marathon vindt plaats bij de nieuwe Olympische Spelen van 1896 in Athene.