1 september: De Titanic wordt ontdekt.

Vandaag is het 26 jaar geleden dat…
Op 1 september 1985 ontdekken Franse en Amerikaanse duikers olv Dr.Robert Ballard het wrak van de Titanic. De Titanic ligt in het Noorden van de Atlantische oceaan op 3808 meter diepte. Het schip was eigendom van de rederij White Star Line, en werd gebouwd in Belfast. Tijdens de eerste reis van de Titanic in april 1912 kwam het schip in aanvaring met een ijsberg. Een deel van de stuurboordzijde werd op verscheidene plaatsen doorboord en binnen drie uur was het schip gezonken. 1522 opvarenden kwamen om het leven.

31 augustus: Prins Diana verongelukt in Parijs.

Vandaag is het 14 jaar geleden dat…
Op 31 augustus 1997 overlijdt Diana Frances Spencer, prinses van Wales, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur bij een auto-ongeluk in de Alma-tunnel in Parijs. Ondanks geruchten over een samenzwering concluderen alle rapporten en onderzoeken dat het ongeluk te wijten is aan de chauffeur die te veel alcohol had gedronken en de controle over zijn voertuig verloor in een poging om met hoge snelheid de achtervolgende fotografen te ontlopen.

30 augustus: Oprichting Harley-Davidson company.

Vandaag is het 108 jaar geleden dat…
Op 30 augustus 1903 wordt de Harley-Davidson Motor Company in Wisconsin opgericht door William Harley en Arthur Davidson. Het merk brak door toen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote aantallen motorfietsen werden geleverd aan het Amerikaanse leger onder de naam Liberator. Harley-Davidson heeft fanatieke fans zoals de Hells Angels.
 

29 augustus: Orkaan Katrina bereikt New Orleans.

Vandaag is het 6 jaar geleden dat…
Op 29 augustus 2005 richtte de orkaan Katrina zware schade aan in de zuidelijke staten van de VS: Louisiana, Mississippi, Georgia en Alabama. Honderdduizenden inwoners van New Orleans zijn gevlucht voor het natuurgeweld. De orkaan raasde met windsnelheden van 233 km/uur over New Orleans. Tienduizenden huizen werden verwoest en ca. 4000 mensen sterven. De schade liep op tot ruim 81 miljard dollar.

28 augustus: I have a dream.

Vandaag is het 48 jaar geleden dat…
Op 28 augustus 1963 vindt een grote mars voor de burgerrechten plaats in Washington. 200.000 mensen zijn aanwezig op de vredesmars. Dominee Martin Luther King houdt zijn beroemde toespraak I have a dream voor het Lincoln Memorial. Hij toont Amerika op indringende wijze de schaduwzijde van the American dream. In 1964 kreeg King de Nobelprijs voor de vrede. Op 4 april 1968 werd hij doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis.

27 augustus: Geboorte Moeder Teresa.

Vandaag is het 101 jaar geleden dat…
Op 27 augustus 1910 wordt Moeder Teresa geboren in Skopje als Agnes Gonxha Bojaxhiu. Door haar zusterorde wordt ze naar Calcutta in India gezonden om lerares te worden. In Calacutta zet ze zich in voor de armen en sticht ze de orde van de Missionarissen van Naastenliefde. Zij leidt dit werk tot kort voor haar dood in 1997. In 1979 ontvangt zij voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede.  In 2003 wordt ze zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II.

26 augustus: Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger in Frankrijk.

Vandaag is het 222 jaar geleden dat…
Op 26 augustus 1789 wordt de eerste universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger in Frankrijk openbaar gemaakt. De ‘Déclaration des Droits de l’Homme et du Citoyen‘ is een fundamentele tekst over de democratie en de vrijheid in Frankrijk en werd door markies de La Fayette aan de Franse Nationale Vergadering gepresenteerd. De verklaring heeft als voorbeeld gediend voor latere mensenrechten verklaringen zoals de Universele verklaring van de rechten van de mens van de Verenigde Naties en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens van de Europese Unie.

24 augustus: Einde van Pompeii.

Vandaag is het 1932 jaar geleden dat…
Op 24 augustus 79 veroorzaakt een grote uitbarsting van de Vesuvius het einde van Pompeii en Herculaneum. De dorpjes in de provincie Napels worden bedolven onder een 5 meter dikke laag as en lava. In 1594 werden overblijfselen van Pompeï ontdekt. In 1748 waren er opgravingen, de echte opgraving begon in 1860. Overblijfselen van Herculaneum werden in 1709 ontdekt. In 1927 begonnen de opgravingen maar het grootste deel van Herculaneum is niet opgegraven. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 

23 augustus: Natascha Kampusch ontsnapt.

Vandaag is het 5 jaar geleden dat…
Op 23 augustus 2006 ontsnapt Natascha Kampusch aan haar ontvoerder Wolfgang Priklopil na 8 jaar gevangenschap. Op 2 maart 1998 verdween Kampusch terwijl ze onderweg was naar school. Bijna dagelijks werd ze zwaar mishandeld, met de dood bedreigd en kreeg ze nauwelijks te eten. Ze kon ontsnappen terwijl ze de auto van Priklopil aan het stofzuigen was en hij een telefoontje kreeg. De ontvoerder, Priklopil, pleegde acht uur na de ontsnapping zelfmoord door voor een trein in Leopoldstadt te springen.