31 juli: Ontdekking van water op Mars.

Vandaag is het 3 jaar geleden dat…
Op 31 juli 2008 zegt de Amerikaanse ruimtevaart organisatie water te hebben gevonden op Mars. De Nasa had het water ontdekt in een bodemmonster gemaakt door de Phoenix ruimtesonde. De Phoenix begon met het graven van geulen in de bodem van Mars na de landing op 25 mei bij de noordpool van de planeet. Tijdens het graven stuitte de Marslander op een witte substantie, waarvan wetenschappers in juni beweerden dat het ijs was. De vondst van water is belangrijk, omdat water een van de voorwaarden is voor het ontstaan van leven.

30 juli: Ontdekking van cornflakes.

Vandaag is het 113 jaar geleden dat…
Op 30 juli 1898 ontdekt de arts John Harvey Kellogg bij toeval de cornflake. Dr. Kellogg was een arts in Battle Creek in de Amerikaanse staat Michigan en dreef daar een sanatorium met sterke nadruk op voeding en lichaamsbeweging. Om het vegetarische eten voor zijn patiënten zo aantrekkelijk mogelijk te maken, was hij voortdurend op zoek naar nieuwe voedingsmiddelen die de afwezigheid van vlees konden doen vergeten.

29 juli: Prins Charles trouwt met Lady Diana Spencer.

Vandaag is het 30 jaar geleden dat…
Op 29 juli 1981 trad Charles in het huwelijk met Lady Diana Spencer in de Saint Paul’s Cathedral van Londen. Charles werd Prins van Wales in 1958 en is de eerste in lijn om de troon op te volgen in Engeland. Ze kregen twee zonen: William en Henry. Het koppel besloot in 1992 uit elkaar te gaan, maar de scheiding werd pas in 1996 afgerond. Prinses Diana overleed in augustus 1997, in een auto-ongeval te Parijs.

28 juli: Begin Eerste Wereldoorlog.

Vandaag is het 97 jaar geleden dat…
Op 28 juli 1914 verklaart Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het vasteland van het huidige Europa beheerst door vijf grote Rijken: Frankrijk, Duitsland, Rusland, Oostenrijk-Hongarije en het Turkse Rijk. In 1914 hadden zich twee kampen gevormd. Oostenrijk-Hongarije en Duitsland vormden een blok. Het andere blok bestond uit Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië. De belangrijkste oorzaken van de oorlog zijn:
-Frankrijk wilde revanche voor de nederlaag in de Frans-Duitse oorlog van 1870.
-De Duitse vlootbouw werd een bedreiging voor de Engelsen die tot dan toe baas waren op zee.
-Duitsland eiste ook koloniën te mogen bezitten en dat was een bedreiging voor zowel Engeland als Frankrijk.
-De rivaliteit tussen de Engelse en de Duitse industrie.
-De moordaanslag op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand.
Het begin van de Eerste Wereldoorlog is een feit.

27 juli: Insuline wordt afgezonderd.

Vandaag is het 90 jaar geleden dat…
Op 27 juli 1921 isoleren de Canadese artsen Frederick Branting en Charles Best in een laboratorium van de universiteit van Toronto voor het eerst insuline. Dit is niet alleen een mijlpaal in de medische wereld, maar ook een ommekeer in het leven van diabetespatiënten. Velen nemen dagelijks een portie insuline, die hen toelaat om een relatief normaal leven te leiden.

26 juli: Geboorte Mick Jagger.

Vandaag is het 67 jaar geleden dat…
Op 26 juli 1944 wordt Mick Jagger geboren in Dartford. Hij groeide op in een familie uit de middenklasse. In 1962 richtte hij in Londen samen met Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts en Ron Wood The Rolling Stones op. In 1963 verscheen hun eerste officiële single, Come on. In datzelfde jaar brak de groep in Groot-Brittannië door met The Beatles-compositie I wanna be your man, gevolgd door de hits It’s all over now en The last time. The Rolling Stones werden een echte succesformule.

24 juli: Ontdekking van de Inca-stad Machu Picchu.

Vandaag is het 100 jaar geleden dat…
Op 24 juli 1911 wordt de Inca-stad Machu Picchu gevonden door de Amerikaan Hiram Bingham. Machu Picchu werd door de Spanjaarden nooit gevonden en is daardoor niet vernietigd. De naam Machu Picchu betekent letterlijk Oudeman Hoogte, in het Quechua. De stad Machu Picchu is gelegen tussen steile bergen, op een hoogte van ongeveer 2350 meter, vlakbij de stad Cuzco.

23 juli: Vanessa Williams moet haar titel van Miss America inleveren.

Vandaag is het 27 jaar geleden dat…
Op 23 juli 1984 moet Vanessa Williams haar titel van Miss America inleveren. De mooiste vrouw van het land had naakt geposeerd voor het tijdschrift Penthouse. Volgens de regels van de missverkiezing had ze daarom niet mogen meedoen aan de verkiezing en werd haar titel van haar afgenomen. Het succes kwam alsnog voor haar als zangeres met nummers als Save the Best for Last en de titelsong voor de animatiefilm Pocahontas, Colors of the Wind. Ze speelt ook regelmatig in films en theaterproducties.