30 juni: Acht doden op het Roskilde-festival.

Vandaag is het 11 jaar geleden dat…
Op 30 juni 2000 worden op het Roskilde-festival in Denemarken acht mensen doodgedrukt tijdens een optreden van de Amerikaanse popgroep Pearl Jam. Ondanks de wanhopige oproepen van de band aan het publiek om elkaar meer ruimte te geven, kon niet voorkomen worden dat er mensen dood werden gedrukt. Het Roskilde-Festival bestaat al sinds 1971.

29 juni: Geboorte van Antoine de Saint-Exupéry.

Vandaag is het 111 jaar geleden dat…
Op 29 juni 1900 wordt Antoine de Saint-Exupéry in Lyon geboren. Hij was piloot en schrijver. In de 2e wereldoorlog voert hij voor het Franse verzet verkenningstochten uit. Op 31 juli 1944 keert hij daar niet van terug. Zijn vliegtuig zal begin 2000 in de zee voor Marseille gevonden worden. Als schrijver zal Antoine de Saint-Exupéry voor de eeuwigheid herinnerd blijven door Le Petit Prince, een modern magisch sprookje over kind zijn, over vriendschap en over de dood.

28 juni: Verdrag van Versailles.

Vandaag is het 92 jaar geleden dat…
Op 28 juni 1919 wordt het Verdrag van Versailles ondertekend. Hiermee is de Eerste Wereldoorlog officieel beëindigd. Een aantal bepalingen uit het verdrag zijn:
-Duitsland moet Elzas-Lotheringen aan Frankrijk afstaan.
-Duitsland moet Moresnet, Eupen, Malmédy en St. Vith aan België afstaan.
-Duitsland moet alle oorlogsmateriaal aan de geallieerden afstaan.
-Duitsland mag geen tanks, vliegtuigen, onderzeeboten, grote oorlogsschepen en gifgas meer hebben.
-Duitsland dient 20 miljard goudmark te betalen.

27 juni: Muhammad Ali stopt met boksen.

Vandaag is het 32 jaar geleden dat…
Op 27 juni 1979 maakt bokser Muhammad Ali of Cassius Marcellus Clay bekend te stoppen met boksen. Zijn bokscarrière begon al in 1954. In 1964 veranderde hij zijn naam in Muhammad Ali omdat Clay volgens hem een slavennaam was. In datzelfde jaar won hij zijn eerste wereldtitel. Muhammad Ali wordt algemeen beschouwd als de grootste bokser aller tijden.

24 juni: Eerste editie van Bild.

Vandaag is het 59 jaar geleden dat…
Op 24 juni 1952 verschijnt in Duitsland het eerste nummer van het blad Bild. Oplage: 250.000 exemplaren. Uitgever is Axel Springer. Bild is een boulevardblad. Het richt zich niet op het politieke en wereldnieuws maar op nieuws waarin de lezers geacht worden geïnteresseerd te zijn. Kenmerkend voor de krant zijn de grote koppen die op de emoties van de lezers inspelen en de in verhouding korte artikelen.

23 juni: Geboorte Alan Mathison Turing.

Vandaag is het 99 jaar geleden dat…
Op 23 juni 1912 wordt in Paddington bij Londen Alan Mathison Turing geboren. Alan Turing wordt gezien als de grondlegger van de moderne informatica. Op basis van zijn theoretisch wiskundige modellen werd het mogelijk snelle en nauwkeurige machines te bouwen. De belangrijkste is de Turing machine die in feite bestaat uit een eindige verzameling ingebouwde regels en deze blijven vast gedurende heel het rekenproces. De informatie wordt gelezen van een band, in cellen verdeeld, die elk maar één symbool mogen bevatten.

22 juni: Checkpoint Charlie wordt opgeheven.

Vandaag is het 21 jaar geleden dat…
Op 22 juni 1990 wordt in Berlijn na 29 jaar de grenspost Checkpoint Charlie opgeheven. Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße. Checkpoint Charlie was de enige controlepost waar buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners, West-Duitsers en burgers van de landen van de Geallieerde Controleraad) over de weg Oost-Berlijn konden binnentreden.