1 juni: Superman verschijnt voor het eerst in een stripverhaal.

Vandaag is het 73 jaar geleden dat…
Op 1 juni 1938 verschijnt Superman voor het eerst in een stripverhaal. Superman werd getekend en geschreven door Joe Shuster en Jerry Siegel. Later figureerde Superman ook in films en televisieseries. Superman bezit superkrachten, heeft een bovenmenselijk gehoor, kan vliegen en is onkwetsbaar voor alles.

31 mei: Het sprookjesbos De Efteling gaat open.

Vandaag is het 59 jaar geleden dat…
Op 31 mei 1952 wordt het Sprookjesbos De Efteling in Kaatsheuvel geopend. De geschiedenis van het park gaat terug tot de jaren 30 toen er een sport- en wandelpark werd geopend. In de beginjaren was het park voornamelijk bedoeld voor ouders met kinderen tot twaalf jaar. Inmiddels heeft de Efteling zich ontwikkeld tot een themapark voor alle leeftijden.

29 mei: Heizeldrama.

Vandaag is het 26 jaar geleden dat…
Op 29 mei 1985 zorgt paniek in het Brusselse Heizel-stadion voor 39 doden en vele gewonden. Door een slechte kaartverkoop voor de finale Europacup 1, Juventus tegen Liverpool, komen Italiaanse supporters in het vak naast de Liverpool-aanhang. De Italianen provoceren, de Engelsen trekken ten aanval. Door de ontstane paniek en de slechte staat van het stadion vallen er 39 doden en honderden gewonden. De wedstrijd wordt toch gewoon gespeeld. Juventus wint met 1-0.

27 mei: Proces tegen de maker van softenon.

Vandaag is het 43 jaar geleden dat…
Op 27 mei 1968 begint het proces tegen het chemische bedrijf Grünenthal, dat Softenon produceerde. Softenon stond bekend als slaapmiddel en als middel tegen ochtendmisselijkheid. Na een aantal jaren bleek dat het bij baby’s ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaakte als de moeder het gedurende een bepaalde periode van de zwangerschap had gebruikt. Ongeveer 15000 baby’s hebben wereldwijd door Softenon schade opgelopen. Het proces duurde negen jaar en eindigde met 200 miljoen mark aan schadevergoedingen.

26 mei: Hitler start de bouw van de fabriek van de “Kraft durch Freude”-wagen.

Vandaag is het 73 jaar geleden dat…
Op 26 mei 1938 legt Adolf Hitler in Wolfsburg de eerste steen voor de fabriek van de "Kraft durch Freude"-wagen. Kraft durch Freude (KdF) beloonde goede arbeidsprestaties met uitstapjes en vakanties. KdF begon daarnaast met de productie van een betaalbare auto, de KdF-Wagen – later bekend als Volkswagen Kever.

25 mei: Jesse Owens verbreekt 4 records in 1 uur.

Vandaag is het 76 jaar geleden dat…
Op 25 mei 1935 verbeterde de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens niet minder dan vijf records op één dag. De 21-jarige student nam deel aan het Big Ten kampioenschap in Ann Arbor, Michigan. Eerst evenaarde hij het record op de 100 yards, een kwartier later verbeterde hij het record verspringen met 0,15 meter. Tien minuten later liep hij een nieuwe wereldrecord met de 220 yards. Nog een kwartier later verbrak hij het record 220 yards horden.