1 mei: Ayrton Senna verongelukt.

Vandaag is het 17 jaar geleden dat…
Op 1 mei 1994 verongelukt de Braziliaanse formule-1 coureur Ayrton Senna tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola. De dag ervoor was de Oostenrijker Roland Ratzenberger op hetzelfde circuit verongelukt. Senna werd in negen seizoenen driemaal wereldkampioen Formule 1 en wordt daarom beschouwd als de beste coureur ooit. Zijn dood zorgde voor veel opschudding in het F1-milieu en resulteerde in een hele reeks veiligheidsmaatregelen.

30 april: Ontdekking van het elektron.

Vandaag is het 114 jaar geleden dat…
Op 30 april 1897 maakt de Britse wetenschapper Joseph John Thomson de ontdekking van het elektron bekend. In 1906 ontving hij hiervoor de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Een elektron is een zéér klein, negatief geladen deeltje. Het elektron is één van de bouwstenen van de atomen. Het proton en het neutron zijn de andere twee bouwstenen van het atoom. De elektronen bewegen rond de kern met enkele duizenden kilometers per seconde.

29 april: Geboorte Michelle Pfeiffer.

Vandaag is het 53 jaar geleden dat…
Op 29 april 1958 wordt de Amerikaans actrice Michelle Pfeiffer geboren in Santa Ana. Michelle speelde haar eerste echte rol in de film Grease II. Daarna schitterde ze naast Al Pacino in Scarface en speelde ze de onvergetelijke rol van Catwoman in Batman Returns, de onverzettelijke lerares in Dangerous Minds en de serveerster in Frankie and Johnny.

28 april: Muiterij op de Bounty.

Vandaag is het 222 jaar geleden dat…
Op 28 april 1789 breekt er op de Grote Oceaan muiterij uit op het Engelse zeilschip de Bounty onder leiding van Fletcher Christian tegen de terreur van de hardvochtige en paranoïde kapitein William Bligh. De kapitein wordt met achttien bemanningsleden overboord gezet en de opstandige bemanning gaat op zoek naar een veilige plaats omdat ze bang zijn voor represailles. De kapitein, William Bligh, slaagt erin terug te komen naar Engeland.
 

27 april: Manneken Pis wordt teruggevonden.

Vandaag is het 33 jaar geleden dat…
Op 27 april 1978 wordt Manneken Pis teruggevonden, nadat die de dag voordien gestolen was. Het beeldje werd gemaakt in 1619. Manneken Pis is wereldberoemd vanwege zijn guitige uiterlijk en de legenden die om zijn persoon werden geweven. De bekendste legende verhaalt over een jongetje dat de stad gered had door vlammen of een brandende lont te blussen door erop te plassen. De ontvoering bleek een grap van leerlingen van het Chomé-Wijns instituut.

26 april: Kernramp in Tsjernobyl.

Vandaag is het 25 jaar geleden dat…
Op 26 april 1986 explodeert reactor 4 van de kerncentrale in Oekraïense plaats Tsjernobyl. Dit brengt een radioactieve stofwolk van een kleine 190 ton in de atmosfeer. Er komen direct 31 mensen om als gevolg van de vrijgekomen straling. 130 tot 600.000 personen worden blootgesteld aan hoge dosissen straling. De autoriteiten in de toenmalige Sovjet-Unie wilden de kernramp verzwijgen. Het ongeluk kwam pas na twee dagen in de internationale media, nadat Zweden alarm had geslagen over de hoge concentraties radioactiviteit in de lucht. Na die twee dagen begon ook de evacuatie van de bewoners van het gebied rond Tsjernobyl.

25 april: Geboorte Al Pacino.

Vandaag is het 71 jaar geleden dat…
Op 25 april 1940 wordt Al Pacino in de Bronx, New York, geboren. De school kon hem niet boeien. Enkel tijdens het schooltoneel leefde hij zich uit en die interesse groeide uit tot een fulltime carrière. De rol van Michael Corleone in The Godfather veranderde zijn leven. De keuze van zijn rollen lag niet altijd voor de hand: Serpico, Dog Day Afternoon, Scarface, Dick Tracy, Scent of a Woman, Heat, Donnie Brasco, … Hij staat bekend voor zijn obsessie om zich volledig in te leven in de rol die hij moet vertolken. Binnenkort kruipt Al Pacino binnenkort in de huid van schilder Henri Matisse voor ‘Masterpiece’.

24 april: Easter Rising.

Vandaag is het 95 jaar geleden dat…
Op 24 april 1916 poogt men Ierland onafhankelijk te maken van Groot-Brittannië. Op Paasmaandag 1916 riep de nieuwe republikeinse regering de Ierse Republiek uit. Dat gebeurde in een belangrijk historisch document dat in het Engels the Proclamation wordt genoemd. De rebellen waren kansloos tegenover 4500 Britse manschappen en meer dan 1000 politieagenten. Honderden werden gedood of gewond en 3000 verdachten werden gearresteerd. Op 29 april gaven de rebellen zich onvoorwaardelijk over. De Paasopstand wordt gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Ierland.

23 april: Geboorte- en sterfdatum William Shakespeare.

Vandaag is het 447 jaar geleden dat…
Op 23 april 1564 wordt de Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare geboren in Stratford-on-Avon. Hij wordt door velen gezien als de grootste auteur die Engeland ooit heeft voortgebracht. Shakespeare schreef tragedies en komedies. Hij werd over de hele wereld bekend om zijn toneelstukken en gedichten, zijn rijke beeldspraak en beroemde personages zoals Hamlet, Lady Macbeth, of Romeo en Julia. Hij overleed op 23 april 1616.

22 april: Mosaic browser 1.0 komt uit.

Vandaag is het 18 jaar geleden dat…
Op 22 april 1993 komt de eerste browser voor het World Wide Web uit: Mosaic browser 1.0. Dit is de eerste grafische browser. Met de Mosaic browser kon de gebruiker zowel tekst als plaatjes zien. De browser betekende de doorbraak van het World Wide Web. Doordat hij op alle platformen zoals Linux, Apple Macintosh en Microsoft Windows kon draaien werd het www voor iedereen toegankelijk die een internetaansluiting had. Het internetgebruik stelde in 1993 nog niet veel voor, minder dan 10 miljoen mensen hadden toegang. Toch wordt de Mosaic browser gezien als aanstichter van de eerste internet boom in de wereld.