1 april: Oprichting van Apple Computer Company.

Vandaag is het 35 jaar geleden dat…
Op 1 april 1976 richten Steve Jobs en Steve Wozniak het elektronicabedrijf Apple Computer Company op. Wozniak werkte bij Hewlett-Packard, waar hij in 1976 voorstelde een pc te maken. Het idee werd afgewezen. Hij en Steve Jobs ontwierpen er zelf een, vormden Apple Computer Company en noemden de computer Apple I. Het jaar erop kwam de Apple II. Apple verhuisde van de garage van Jobs naar een eigen kantoor. Er volgde nog een Apple III. Deze computers hadden een tekstgebaseerd OS (Apple DOS).

31 maart: Begin van de oorlog in Kroatië.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 31 maart 1991 raken Kroaten en Kroatische Serviërs slaags in Plitvice. Dit kondigt het begin van de oorlog in Kroatië aan. Vooral de stad Vukovar moest het ontgelden. In november 1995 komt er een akkoord, dat bewaakt zou worden door 60.000 NAVO-soldaten. Dit was officieel het einde van de oorlog. Het duurt echter tot 1998 eer Vukovar weer onder het bestuur van de Kroaten komt.

30 maart: Overlijden Rudolf Steiner.

Vandaag is het 86 jaar geleden dat…
Op 30 maart 1925 overlijdt Rudolf Steiner. Hij werd geboren op 25 februari 1861 en was een Oostenrijkse filosoof, schrijver, architect, pedagoog en landbouwdeskundige. Steiner werd vooral bekend als grondlegger van de antroposofie en haar praktische toepassingen o.a. de vrije school, de antroposofische geneeskunst, de heilpedagogie en de biologisch-dynamische landbouw.

28 maart: Radiopiraat Radio Caroline start uitzendingen.

Vandaag is het 47 jaar geleden dat…
Op 28 maart 1964 begint Radio Caroline als eerste piratenradiostation  met uitzendingen vanaf een schip voor de kust van Engeland. De eerste uitzending begon met de woorden ‘This is Radio Caroline on 199, your all day music station.’, gevolgd door ‘Not Fade Away‘ van de Rolling Stones. De zeezendercarrière van Caroline eindigde op 20 november 1991, toen de Ross Revenge van zijn ankers sloeg en op een zandbank strandde.

27 maart: Draadloze radioverbinding over het Kanaal.

Vandaag is het 112 jaar geleden dat…
Op 27 maart 1899 brengt Guglielmo Marconi een draadloze radioverbinding tot stand over het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Marco is een elektrotechnisch ingenieur en is vooral bekend door zijn uitvinding van de draadloze telegrafie in 1895. Hiermee staat hij in de westerse wereld bekend als uitvinder van de radio. Hij legde met zijn uitvindingen de basis voor de moderne communicatie.
 

25 maart: Oprichting van de EEG.

Vandaag is het 54 jaar geleden dat…
Op 25 maart 1957 ondertekenen in Rome zes landen (België, Frankrijk, West-Duitsland, Nederland, Luxemburg en Italië) de verdragen ter oprichting van de EEG. De Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd van kracht op 1 januari 1958. De EEG stond aan de basis van de huidige Europese Unie. Binnen de EEG werd een gemeenschappelijke markt gevormd. Het EEG-verdrag bevatte bepalingen over landbouw, transportmogelijkheden, en economische relaties met niet-leden.

24 maart: Dirk Frimout is de eerste Belg in de ruimte.

Vandaag is het 19 jaar geleden dat…
Op 24 maart 1992 vertrekt Dirk Frimout met de Space Shuttle Atlantis als eerste Belgische ruimtevaarder. Frimout werd geboren in Poperinge op 21 maart 1941. Zijn carrière als astronaut begon in 1977. In 1992 werd hij de eerste Belgische astronaut in de ruimte. Van 24 maart tot 2 april cirkelde Frimout als payload specialist samen met 6 andere astronauten met de Spaceshuttle Atlantis om de aarde.

23 maart: De Citroën 2CV wordt ten doop gehouden.

Vandaag is het 63 jaar geleden dat…
Op 23 maart 1948 wordt de Deux Chevaux van Citroën ten doop gehouden in Parijs. De afkorting staat voor ‘Deux Chevaux Vapeur’, wat twee paardenkracht betekent, een maat voor het vermogen en voor de berekening van de Franse wegenbelasting. De productie en de verkoop startte langzaam door het gebrek aan geld en grondstoffen. De eerste kopers werden goed uitgezocht: boeren (eigenlijke doelgroep), kunstenaars (gratis publiciteit), middenstanders en artsen van het Franse platteland kregen voorrang.