1 maart: Kidnapping van het zoontje van Charles Lindbergh.

Vandaag is het 79 jaar geleden dat…
Op 1 maart 1932 wordt het twintig maanden oude zoontje van de Amerikaanse vliegpionier Charles Lindbergh ontvoerd. het jongetje wordt tien weken later dood gevonden. De ontvoerder eiste $ 50.000 losgeld. Het voorval wordt breed uitgemeten in de wereldpers, met tal van speculaties over vermeende maffiapraktijken. Uiteindelijk wordt, in 1935, Bruno Haptmann, een timmerman en Duitse immigrant, gearresteerd, berecht en geëxecuteerd. De weduwe Hauptmann heeft haar leven lang eerherstel voor haar man proberen te krijgen. Zij hield, net als hijzelf, vol dat hij onschuldig was.

28 februari: De Cavern Club gaat failliet.

Vandaag is het 45 jaar geleden dat…
Op 28 februari 1966 gaat de Cavern Club in Liverpool failliet. De Beatles begonnen hier hun carrière. De Cavern Club werd opgericht op 16 januari 1957 in Mathew Street 10. De originele Cavern werd met de grond gelijk gemaakt in 1973. Wel staat er een bord op de plek van de vroegere entree. De nieuwe Cavern Club ligt naast de oude locatie en werd op identiek dezelfde wijze opgebouwd in 1984. Er spelen regelmatig livebands.

27 februari: Einde Golf-oorlog.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 27 februari 1991 bevrijden geallieerde troepen Koeweit, waarmee een eind komt aan de Golf-oorlog. Op 2 augustus 1990 trok Irak Koeweit binnen. Het Koeweitse leger kon slechts enkele uren symbolisch weerstand bieden. De Iraakse president Saddam Hoessein verklaarde dat Koeweit een provincie van Irak was, een situatie die ook al in de tijd van het Ottomaanse Rijk bestond. Irak werd in 1991 door een door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie en met mandaat van de Verenigde Naties (VN) weer uit het land verdreven. Nu nog kan men in Koeweit de beruchte Snelweg des Doods aanschouwen, twee Koeweitse snelwegen waarlangs Iraakse troepen op 26 en 27 februari zich uit Koeweit aan het terugtrekken waren. De Amerikaanse luchtmacht viel deze konvooien aan, vernietigde eerst de eerste en laatste voertuigen en bombardeerde daarna herhaaldelijk de klemzittende overige militaire voertuigen. Duizenden Iraakse militairen werden levend verkoold. Dit gebeurde ondanks het feit dat de VS hadden beloofd dat zich terugtrekkende Iraakse soldaten niet aangevallen zouden worden.

26 februari: Geboorte Levi Strauss.

Vandaag is het 182 jaar geleden dat…
Op 26 februari 1829 wordt Levi Strauss in Buttenheim, Beieren geboren als Oskar Löb Strauß. Strauss emigreerde in 1847 met zijn moeder en zijn twee zussen naar de Verenigde Staten. In New York begon hij met twee anderen een fabriek. In 1853 werd Strauss Amerikaans staatsburger. Hij vestigt in 1853 in San Francisco een handelsfirma voor stoffen, kleding en alle andere dingen, die goudzoekers en pioniers in het Westen nodig hadden. Kleermaker Jacob Davis uit Reno verstevigde de broeken die hij maakte van denim met rivets, klinknageltjes die gebruikt werden voor de zadels en teugels van paarden. Een uitvinding die hij samen met Strauss – de financier van het patent – op 20 mei 1873 liet registreren. De spijkerbroek was geboren. Tegenwoordig bestaat Levi Strauss & Co., de indertijd door Strauss opgerichte spijkerbroekenfabriek nog steeds. Behalve spijkerbroeken fabriceren zij ook vrijetijdskledij. Hun omzet loopt in de miljarden en Levi’s is het meest herkenbare en meest geïmiteerde jeansmerk ter wereld. Levi’s spijkerbroeken en accessoires zijn verkrijgbaar in meer dan 110 landen.

25 februari: Marcos vlucht naar de Verenigde Staten.

Vandaag is het 25 jaar geleden dat…
Op 25 februari 1986 vlucht Ferdinand Marcos met zijn vrouw Imelda naar de Verenigde Staten, Marcos voerde twintig jaar een dictatoriaal bewind in de Filipijnen. Zijn beleid staat gekenmerkt door massale corruptie, despotisme, nepotisme, politieke onderdrukking en schending van de mensenrechten. Na vier dagen van massale demonstraties (later bekend geworden als de EDSA-revolutie) ontvlucht president Ferdinand Marcos het paleis en wordt Corazon Aquino de nieuwe Filipijnse president. Naar later blijkt neemt Marcos 684 miljoen dollar mee. Hij stierf op 28 september 1989.

24 februari: Samuel Colt krijgt een octrooi voor de Colt revolver.

Vandaag is het 175 jaar geleden dat…
Op 24 februari 1836 krijgt Samuel Colt een octrooi voor de Colt revolver. De Colt is een vuistvuurwapen waarmee meerdere schoten kunnen worden gelost. Kenmerkend aan de revolver is de trommel met een aantal kamers (vaak 6) waarin de patronen zich bevinden. Hiermee onderscheidt het wapen zich van een pistool. In 1836 bouwde Samuel Colt zijn eerste fabriek in Patterson, New Jersey. Op 22-jarige leeftijd werd Colt bedrijfsleider van een echt wapenfabriekje, de Patent Arms Manufacturing Company. Korte tijd hierna ontwikkelde hij drie verschillende modellen revolver, de Colt Pocket, de Colt Belt Model en de Colt Holster Model.

23 februari: Ontstaan van Humoradio.

Vandaag is het 75 jaar geleden dat…
Op 23 februari 1936 komt Humoradio op de wereld als Nederlandstalige tegenhanger van Le Moustique bij de uitgeverij Dupuis uit Charleroi. HumoRadio stond voor Humor en Radio en publiceerde cartoons, verhalen en radioprogramma’s. Op de cover stond telkens een volpagina tekening. Maar al gauw verschenen op de covers tekeningen van o.a. Morris en Franquin. Tijdens de oorlogsjaren verscheen HumoRadio niet en het duurde tot 1 oktober 1944 vooraleer het opnieuw op de markt kwam. In 1958, toen de televisie het grote publiek begon te bereiken, werd het blad omgedoopt tot kortweg Humo. De man die al sinds 1961 Humo belichaamt is Guy Mortier. Hij was hoofdredacteur tot hij in 2003 met pensioen ging en daarna bleef hij betrokken als redactioneel adviseur. Mortier gaf het blad een persoonlijke stempel en een kenmerkend satirisch karakter, onder meer door de schrijfstijl, de ironische voorpagina en de libertijnse columns en cartoons. Humo werd zo de spreekbuis van de progressieve generatie na 1968 in Vlaanderen op cultureel en politiek gebied.

22 februari: Wetenschappers melden dat zij een schaap hebben gekloond.

Vandaag is het 14 jaar geleden dat…
Op 22 februari 1997 melden wetenschappers in de Schotse plaats Roslin dat zij een schaap hebben gekloond, en dat het lam Dolly in juli 1996 is geboren. Dolly was een exacte kopie van een zeven jaar oud schaap. Wetenschappers hadden de kern van een uiercel van deze ooi in een leeggemaakte eicel gestopt en die daarna in de baarmoeder van een ander schaap tot een nieuw dier laten groeien. Dit wordt kerntransplantatie genoemd. De geboorte van Dolly zorgde voor veel heftige reacties van mensen. Dolly is inmiddels overleden. Ze leed aan longontsteking en moest worden afgemaakt.