1 februari: Nipplegate.

Vandaag is het 7 jaar geleden dat…
Op 1 februari 2004 is er bij een optreden met Justin Timberlake een flits van de blote borst van Janet Jackson te zien tijdens de SuperBowl. Het ging om een live-uitzending die door maar liefst negentig miljoen Amerikanen gevolgd werd. Zender CBS kreeg de schuld van het onzedelijke voorval en moest van de Amerikaanse mediawaakhond FCC een boete van zo’n 500.000 euro ophoesten. Of Janet Jackson haar borst opzettelijk had getoond was niet duidelijk, maar ze was wel in primetime te zien en daarom lag het bedrag van de boete ook zo hoog.

31 januari: Opening Centre Pompidou.

Vandaag is het 34 jaar geleden dat…
Op 31 januari 1977 opent president Giscard d’Estaing het Centre Pompidou in Parijs. Het Centre Georges Pompidou heet officieel het Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou en is ook bekend als Centre Beaubourg. Het centrum voor moderne kunst in Parijs is toonaangevend in de wereld. De grote droom van de voormalige Franse president Georges Pompidou kwam eindelijk uit. Hij wilde dat er in Parijs een groot publiekscentrum werd gebouwd waar alle vormen van Moderne kunst, maar ook andere uitingen een plek zouden krijgen. Het museum heeft een selectie van 1400 werken, gaande van grootmeesters van het modernisme (Matisse, Picasso, Kandinsky, Ernst, Miró, Pollock…) tot de meest recente creaties met een kijk op nieuw realisme, Arte Povera en conceptuele kunst. Het Centre Pompidou heeft ook een grote openbare bibliotheek, theaters, bioscopen en een muzikaal onderzoeksinstituut. Het Centre Pompidou is ondergebracht in een opvallend gebouw dat ontworpen werd door twee wereldberoemde architecten: Renzo Piano en Richard Rogers. Het gebouw is erg herkenbaar aan de wirwar van buizen in verschillende kleuren aan de voorgevel.

30 januari: Mahatma Gandhi wordt vermoord.

Vandaag is het 63 jaar geleden dat…
Op 30 januari 1948 wordt de Indiase geestelijk leider Gandhi in New Delhi doodgeschoten. Mahatma Gandhi wordt op 2 oktober 1869 als Mohandas Karamchand Gandhi in de Indiase havenstad Porbandar geboren. Mensen die hem bewonderen noemen hem Mahatma, ‘Grote ziel’. Op z’n dertiende werd hij uitgehuwelijkt aan de even oude Kasturbai. Gandhi heeft er veel aan gedaan om een eind te maken aan de gewoonte van uithuwelijken en te vroeg trouwen. Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India.
 

29 januari: Karl Benz krijgt een patent op zijn ‘Motorwagen’.

Vandaag is het 125 jaar geleden dat…
Op 29 januari 1886 kreeg Karl Benz een patent op zijn ‘Motorwagen‘ …. de start van ‘het tijdperk van de auto’. Karl Benz werd geboren iop 25 november 1844 als Karl Friedrich Michael Vaillant in Muhlberg, bij Karlsruhe (Duitsland). In 1872 begon hij een klein fabriekje in Mannheim, waar hij motoren bouwde. Karl Benz’ eerste vierwieler was de Viktoria uit 1882. Hij verwierf in Januari 1886 patent op z’n eerste driewieler (DRP 37435) voorzien van een eencilindermotor, goed voor een topsnelheid van 16 km per uur. De in 1883 ontwikkelde tweetaktgasmotor van Benz voor industrieel gebruik was eenvoudig en betrouwbaar maar te traag en te zwaar voor voertuigen. Tien jaar lang had Benz grote moeite om het hoofd boven water te houden. In het begin van de jaren tachtig ging het wat beter en veranderde hij de naam van zijn bedrijf in Gasmotorenfabrik Benz en Co. In het jaar 1903 trok hij zich terug uit ‘Benz en Company’ maar bleef tot aan zijn dood een superviserende functie uitoefenen bij zijn bedrijf, wat intussen door toedoen van Gottlieb Daimler van naam veranderd was in ‘Daimler-Benz AG‘. Karl Benz overleed op 4 april 1929.

28 januari: De eerste ‘steenlegging’ van de Eiffeltoren.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat…
Op 28 januari 1887 vindt de eerstesteenlegging van de Eiffeltoren plaats in Parijs. De toren wordt ingehuldigd op 31 maart 1889. In totaal werkten 250 staalarbeiders mee aan de bouw. Het was voor die tijd opmerkelijk dat slechts één arbeider tijdens de werken het leven liet. De Parijse bevolking was tijdens de eerste jaren dat de toren er stond helemaal niet blij met het monument. In veler ogen was het een metalen gevaarte. Vandaag de dag wordt de Eiffeltoren echter beschouwd als een architecturaal meesterwerk.

27 januari: Einde van het Ardennenoffensief.

Vandaag is het 66 jaar geleden dat…
Op 27 januari 1945 komt het Duitse Ardennenoffensief na 53 dagen ten einde. Het Ardennenoffensief -in de Angelsaksische wereld vooral bekend als Battle of the Bulge- was een plan van Hitler om de meest noordelijke troepen van de geallieerden te vernietigen. De Duitsers noemden hun offensief Wacht am Rhein, waarmee ze de geallieerden wilden laten geloven dat het niet om een aanvalsplan, maar om een verdedigingsplan ging. Al sinds de zomermaanden van 1944 liep Hitler rond met de gedachte om nog één keer over te gaan tot een groot, succesvol offensief. Een militaire overwinning achtte hij noodzakelijk om mogelijke onderhandelingen over het beëindigen van het conflict tot een goed einde te brengen. Meer dan een miljoen soldaten waren betrokken. Beide partijen verloren veel manschappen en materieel. Het grote verschil tussen de geallieerde en de Duitse verliezen was, dat de geallieerde verliezen vervangen konden worden en de Duitse niet.

26 januari: Stichting van Sydney.

Vandaag is het 223 jaar geleden dat…
Op 26 januari 1788 gaat de bemanning van de "Eerste Vloot" olv Arthur Phillip aan land bij een Australische baai in de buurt van de huidige hoofdstad Sydney. Het gebied rondom de haven van Sydney werd al langer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginalstammen. De Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay (nu een wijk in het zuiden van Sydney) ontdekte. Op instructie van de Britse overheid werd er in 1788 een strafkamp door Arthur Phillip gesticht. Hij kwam in eerste instantie aan land in Botany Bay, maar vond dit geen goede plaats. Na een korte noordelijke zeiltocht ging hij uiteindelijk aan wal in Sydney Cove in Port Jackson (de echte naam voor de haven van Sydney). Arthur Phillip noemde de kolonie New Albion, maar om een onduidelijke reden kreeg het uiteindelijk de naam Sydney, genoemd naar de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Thomas Townshend, Lord Sydney. Wellicht is het gekomen doordat Lord Sydney Phillip toestemming had gegeven om een kolonie te starten. Het was een nederzetting bedoeld voor in het thuisland veroordeelde gevangenen.

25 januari: Veroordeling Charles Manson.

Vandaag is het 40 jaar geleden dat…
Op 25 januari 1971 worden Charles Manson en drie vrouwen schuldig bevonden aan de moord op actrice Sharon Tate en haar 6 vriendinnen. Tate was de vrouw van cineast Roman Polanski en was 8 maand zwanger op het moment van de moord (9 augustus 1969). Manson werd veroordeeld tot de doodstraf. Een jaar later verklaarde het Hooggerechtshof het doodvonnis ongeldig en kreeg Manson een levenslange gevangenisstraf.