1 december: Wereld-Aidsdag.

Vandaag is het 22 jaar geleden dat…
Op 1 december 1988 wordt de eerste Wereld-Aidsdag gehouden. 33,4 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfecteerd met het dodelijke aidsvirus. Elke zeven seconden komt daar iemand bij. Elke dag sterven 8.000 mensen aan aids en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Er zijn nu al 15 miljoen aidswezen. Het doel van Wereld Aidsdag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproblematiek en op te roepen tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Het symbool hiervan is het rode lintje. De bestrijding van AIDS is een van de acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties: "Vóór 2015 is de verspreiding van HIV/AIDS, malaria en andere grote ziektes stopgezet en teruggedrongen."

30 november: Galileo observeert voor het eerst de maan.

Vandaag is het 401 jaar geleden dat…
Op 30 november 1609 observeert Galileo Galilei voor het eerst de maan door een telescoop. Hij gebruikkte een telescoop die 20x vergrootte, om de Maan en de vier manen bij Jupiter te bekijken. In maart 1610 publiceerde hij over z’n waarnemingen in de Sidereus Nuncius. Al vier eeuwen lang wordt Galileo Galilei beschouwd als de vader van de moderne astronomie. Maar misschien komt die eer eerder toe aan een meer bescheiden en minder bekende Engelsman. Thomas Harriot was namelijk de eerste astronoom die de maan 6 maand voor Galileo in kaart bracht.

29 november: De immigratiefaciliteiten op Ellis Island worden gesloten.

Vandaag is het 56 jaar geleden dat…
Op 29 november 1954 worden de immigratiefaciliteiten op Ellis Island in de haven van New York gesloten. Ellis Island deed eind 19e en begin 20e eeuw dienst als grenspost voor aankomende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen. Vanaf 1892 zetten meer dan 20 miljoen immigranten er voor het eerst voet in de Verenigde Staten. Op het eiland vond een medische inspectie plaats, en immigranten werden gekeurd op een strafblad of ongewenste politieke voorkeur. Omdat niet iedereen door de strenge keuring kwam en de omstandigheden erbarmelijk waren, werd de plek algemeen bekend als ‘Eiland van Tranen’.

28 november: De eerste vrouw wordt in het Britse parlement gekozen.

Vandaag is het 91 jaar geleden dat…
Op 28 november 1919 wordt Lady Nancy Astor als eerste vrouw in het Britse parlement gekozen. Zij zou tot 1945 voor de Conservatieve Partij lid blijven van het Lagerhuis. Tijdens haar lidmaatschap van het Lagerhuis zette zij zich vooral in voor de rechten van de vrouw en voor de kinderbescherming. In de jaren ’30 was zij een groot voorstander van de appeasementpolitiek. In 1944 besloot zij zich niet meer kandidaat te stellen voor een parlementszetel. Een beroemde conversatie met Churchill: ‘Winston, als jij mijn man was, zou ik gif in je koffie doen.’ Churchill: ‘Mevrouw, als ik uw man was, dronk ik het op.’

27 november: Geboortedag Jimi Hendrix.

Vandaag is het 68 jaar geleden dat…
Op 27 november 1942 wordt de legendarische Amerikaanse rockgitarist, Jimi Hendrix geboren. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Johnny Allen Hendrix mee. Hij werd bekend door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Zijn stijl is een samensmelting van rock, blues en jazz. Zijn eerste album "Are you experienced?" werd in 1967 uitgebracht. Het derde album "Electric Ladyland" uit 1968 wordt beschouwd als het beste werk in zijn carrière. Het werd ook het best verkochte album dat Hendrix ooit maakte en het bevat tijdloze klassiekers zoals de cover van Bob Dylan "All Along The Watchtower" en "Voodoo Chile (Slight Return)". Hij was net geen 28 toen hij op 18 september 1970 overleed na een overdosis slaapwillen en het drinken van wijn.

26 november: Engelse archeologen openen de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon.

Vandaag is het 88 jaar geleden dat…
Op 26 november 1922 openen de Engelse archeologen Howard Carter en Lord Carnarvon de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon. Het graf van Toetanchamon was ongeveer 3000 jaar ongemoeid gelaten toen Howard Carter het op het spoor kwam. Tijdens eerdere opgravingen waren er reeds verschillende voorwerpen gevonden met de naam van Toetanchamon, maar nog niet het graf van de jonge farao. Velen dachten dat de Vallei der Koningen in Luxor helemaal was leeggehaald, maar Carter deed er toch opgravingen. Gedurende zes jaar had hij van Lord Carnarvon subsidie gekregen om er te graven. Toetanchamon was al op 9-jarige leeftijd Farao geworden van Egypte. Hij overleed op 19-jarige leeftijd. Het bijzondere aan het graf was dat het nog geheel intact was. Er lag meer dan 500 kilo goud in de graftombe. Men had bijna tien jaar nodig om de totale inhoud van de graftombe over te brengen naar het Egyptisch Nationaal Museum in Caïro. De mummie werd na een uitgebreid onderzoek weer terug in het graf geplaatst en rust daar nog steeds.

25 november: The Mousetrap van Agatha Christie gaat in première.

Vandaag is het 58 jaar geleden dat…
Op 25 november 1952 gaat in het Ambassadors Theatre in Londen het toneelstuk The Mousetrap van Agatha Christie in première. Het wordt tot op heden onafgebroken gespeeld, en is daarmee de langstlopende toneelvoorstelling ter wereld. Later verhuisde het toneelstuk naar het Martins Theater in de Londense West End, waar het intussen 23.000 keer werd opgevoerd. Het door Agatha Christie geschreven hoorspel Three Blind Mice vormde de basis voor dit toneelstuk. Aan het eind wordt telkens weer aan het publiek verzocht om de clou van de ‘whodunnit’ niet verder te vertellen, teneinde het mysterie intact te houden. Christie heeft in haar testament laten vastleggen dat het stuk niet verfilmd mag worden zolang het nog in het theater wordt gespeeld.

24 november: Publicatie van ‘The Origin of Species’.

Vandaag is het 151 jaar geleden dat…
Op 24 november 1859 publiceert de Britse bioloog Charles DarwinThe Origin of Species’. De eerste druk is meteen uitverkocht. In het boek zet Darwin zijn evolutietheorie uiteen, volgens welke al het leven op aarde een gemeenschappelijke afstamming heeft en natuurlijke selectie het belangrijkste mechanisme voor het ontstaan van soorten en de aanpassing van soorten aan hun milieu is. Het boek geldt als een van de belangrijkste wetenschappelijke werken ooit. In de tijd dat het gepubliceerd werd veroorzaakte het opschudding omdat het de vormenrijkdom van het leven op aarde toeschreef aan een mechanisch proces in plaats van aan een bovennatuurlijke intelligentie.

23 november: Geboortedag Billy the Kid

Vandaag is het 151 jaar geleden dat…
Op 23 november 1859 wordt Billy the Kid als William Bonney McCarty geboren. Billy the Kid is een Amerikaans crimineel, die op jonge leeftijd 9 tot 21 mensen vermoordde. Zijn eerste moord zou hij gepleegd hebben toen hij twaalf jaar oud was. Overigens zijn maar vier van deze moorden daadwerkelijk bewezen. Billy the Kid was tijdens zijn leven al een legende en de kranten schreven met regelmaat over zijn daden. Naast zijn moordlustige reputatie was hij ook befaamd om zijn koelbloedigheid en ontsnappingen uit gevangenissen. Hij werd op 21-jarige leeftijd in Fort Sumner doodgeschoten door de eveneens tot de verbeelding sprekende sheriff Pat Garrett. Al wil een hardnekkig gerucht dat Garrett destijds de verkeerde doodschoot en Billy als ‘Brushy’ Bill Roberts nog tot 1950 een onbezorgd leven heeft geleid.

22 november: Het internationaal noodsignaal (S.O.S.) voor draadloze communicatie wordt ingevoerd.

Vandaag is het 104 jaar geleden dat…
Op 22 november 1906 wordt  het internationaal noodsignaal (S.O.S.) voor draadloze communicatie ingevoerd. SOS is een noodsignaal dat door middel van Morse wordt overgeseind. De betekenis Save Our Souls of Save Our Ship werd er later bijbedacht. De morsecode van SOS is …—… oftewel: kort kort kort lang lang lang kort kort kort.