1 november: Oprichting van de VARA

Vandaag is het 85 jaar geleden dat…
Op 1 november 1925 wordt de VARA opgericht. De VARA is een progressieve radio- en televisie-omroep in Nederland. V.A.R.A. was oorspronkelijk een acroniem voor "Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs". Sinds 1957 heet de omroep echter Omroepvereniging VARA, en is het dus officieel geen afkorting meer. De VARA zendt haar televisieprogramma’s uit verdeeld over de drie publieke netten.

31 oktober: Bohemian Rhapsody van Queen wordt uitgebracht

Vandaag is het 35 jaar geleden dat…
Op 31 oktober 1975 wordt de single Bohemian Rhapsody van de rockband Queen uitgebracht. Het nummer verscheen op het album A night at the opera uit 1975. Het was een wereldwijde hit voor de groep in 1975/1976, en de heruitgave in 1991 werd ook een groot hitsucces. Het wordt algemeen beschouwd als één van de succesrijkste popnummers aller tijden. Het nummer werd gepromoot met een van de eerste videoclips, omdat Queen de uitnodiging van het Britse muziekprogramma Top of the Pops niet kon aanvaarden in verband met een tournee.

30 oktober: Jommeke voor het eerst in druk

Vandaag is het 55 jaar geleden dat…
Op 30 oktober 1955 verschijnt Jommeke, de stripfiguur van Jef Nys, voor het eerst in druk in het weekblad Kerkelijk Leven (nu bekend als Kerk en Leven of het Parochieblad). Pas vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal in de krant: De jacht op een voetbal. Sinds 1979 verschijnen de verhalen in kleur.
Jommeke mikt op een jonger publiek. De verhalen zijn gemiddeld onder te verdelen in twee groepen: Jommeke en zijn vrienden trekken naar een exotisch land of een uitvinding van professor Gobelijn zorgt voor problemen in Zonnedorp, de woonplaats van Jommeke en zijn vrienden. De derde rode draad zijn de slechteriken Anatool, de koningin van Onderland en Kwak en Boemel die telkens weer gedwarsboomd worden door Jommeke.

29 oktober: Joseph Pulitzer overlijdt

Vandaag is het 99 jaar geleden dat…
Op 29 oktober 1911 overlijdt de Amerikaanse journalist en krantenuitgever, Joseph Pulitzer. Pulitzer is geboren op 10 april 1847.
Pulitzer arriveerde als immigrant uit Oostenrijk-Hongarije in 1864 in de Verenigde Staten om deel te nemen aan de Amerikaanse Burgeroorlog. In 1883 kocht hij de Amerikaanse krant New York World op, die op dat moment met een sterk dalende oplage had te kampen. Pulitzer wist van de ‘World’ in een mum van tijd een verkoopssucces te maken. De grootste sleutel tot succes lag daarbij in de gerichtheid op sensatie, met de focus op misdaad en schandaal.
De Pulitzer Prijs is een Amerikaanse journalistieke prijs die wordt beschouwd als de meest waardevolle onderscheiding op het gebied van nieuws, kunst en literatuur. Sinds de eerste uitreiking in 1917 is het aantal categorieën in de loop der jaren flink uitgebreid.

28 oktober: Het vrijheidsbeeld in New York wordt ingehuldigd.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat…
Op 28 oktober 1886 wordt het afgewerkte beeld onthuld op Bedloe’s Island in de haven van New York. Het vrijheidsbeeld was een cadeau van de Fransen, die daarmee de verbondenheid tussen de twee landen wilden benadrukken. Frankrijk had Amerika gesteund in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten. Eigenlijk heet het beeld "La Liberté éclairant le Monde", de titel die beeldhouwer Fréderic Auguste Bartholdi eraan gaf – zijn moeder heeft model gestaan. Het stalen binnenwerk is ontworpen door Gustave Eiffel. De reusachtige hand met de fakkel was eerst af en werd als een soort prelude tentoongesteld op de wereldtentoonstelling van Philadelphia in 1876. Het hoofd was in 1878 klaar en werd tentoongesteld in Parijs.
 

27 oktober: Opening van de metro in New York City

Vandaag is het 106 jaar geleden dat…
Op 27 oktober 1904 wordt de metro in New York City in dienst genomen. De metro van New York (Amerikaans-Engels: New York City Subway) is met een netlengte van 368 kilometer één van de grootste metronetwerken ter wereld en bedient vier van de vijf boroughs van New York City: Manhattan, The Bronx, Brooklyn en Queens. De New York City Subway heeft 468 stations.

26 oktober: Geboorte van Fran├žois Mitterrand

Vandaag is het 94 jaar geleden dat…
Op 26 oktober 1916 werd François Mitterrand geboren. Hij was president van Frankrijk van 1981 tot 1995. Hij studeerde rechten in Parijs en was voor de oorlog actief in de rechtse vleugel van de politiek. Tijdens de oorlog zat hij 18 maand gevangen in een Duits oorlogskamp. Na zijn ontsnapping ging hij naar Vichy om zijn diensten aan te bieden aan Pétain. Tegen midden jaren 50 gingen zijn politieke ideeën naar centrum-links. Tijdens zijn presidentschap leidde hij Frankrijk naar economische en politieke integratie in West-Europa. Mitterand is een van de meest controversiële politici van de 20e eeuw in Frankrijk. Zijn vijanden zagen hem als een opportunist zonder principes. Anderen respecteren zijn politieke moed en zijn succesvolle linkse invloed op de politiek. Hij is overleden in 1996.

25 oktober: Begin van de Oktoberrevolutie

Vandaag is het 93 jaar geleden dat…
Op 25 oktober 1917 (juliaanse kalender) begint de opstand van de bolsjewieken, die de geschiedenis zou ingaan als de Oktoberrevolutie met het beroemde schot van de pantserkruiser Aurora op het Winterpaleis van de tsaar, dat het hoofdgebouw van het Hermitagemuseum zou worden. Vanwege de invoering van de Gregoriaanse kalender in de Sovjet-Unie enkele maanden later, wordt de Oktoberrevolutie altijd op 7 november herdacht.

24 oktober: Zwarte Donderdag is begin van de Grote Depressie

Vandaag is het 81 jaar geleden dat…
Op 24 oktober 1929 vormt een beurscrash in New York het begin van de Grote Depressie. Deze datum staat bekend als Zwarte Donderdag. In New York worden er bijna dertien miljoen aandelen verhandeld terwijl dit er normaal gesproken maar zo’n twee miljoen zijn, hierdoor kelderen de aandelenprijzen. Er heerst zoveel paniek dat iedereen verkoopt, tegen elke prijs. Omdat de aandelen niets meer waard zijn sluit bank na bank de deuren. Al het geld is verdwenen, het geld dat aan mensen is uitgeleend om aandelen van te kopen en het geld naar de bank is gebracht om te sparen. Fabrieken gaan failliet. De lonen van arbeiders dalen tot de helft, 1 op de 4 arbeiders komt op straat te staan. Honderden ooit zeer vermogende mensen plegen zelfmoord omdat ze in een klap straatarm zijn.
 

Wiskundige spitsvondigheid

Heb ik deze week binnengekregen in mijn mailbox:

Wiskundige spitsvondigheid…
13837_ x (uw leeftijd) x 73 =_ ?_

Maak deze vermenigvuldiging !
U mag gerust een rekenmachine gebruiken !
Merkwaardige uitkomst hé, is het niet ?
Hebt u daar een verklaring voor… ?

Eigenlijk wel ja, zo moeilijk is het niet…
Maar ‘t is wel ne keer geestig :)