24 september: Nevermind van Nirvana komt uit.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 24 september 1991 komt de plaat Nevermind van Nirvana uit, 2 jaar na hun debuut Bleach. Nevermind werd met zijn geniale songs als Smells Like Teen Spirit, Come as You Are, Lithium, Stay Away en Polly, én in een moddervette productie van Butch Vig, een absolute klassieker. Het album Nevermind ging in de Verenigde Staten alleen al meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. De baby die op de hoes te zien is, heet Spencer Elden. Op de cover is hij 4 maanden oud. De vishaak met het dollarbiljet aan werd er later digitaal aan toegevoegd. De ouders van Spencer kregen voor de eerste shoot 200 dollar.

18 september 1970: Jimi Hendrix overlijdt.

Vandaag is het 41 jaar geleden dat…
Op 17 september 1970 overlijdt gitarist Jimi Hendrix in Londen. Hij raakt in coma als gevolg van het drinken van wijn en het nemen van slaapmiddelen. Hij wordt door zijn vriending Monika Danneman bewusteloos gevonden in haar appartement in Notting Hill en sterft even later in een ambulance op weg naar het ziekenhuis. Hendrix is één van de meest invloedrijke gitaristen aller tijden. Bekende nummers van Jimi zijn Hey Joe, The wind cries Mary, All along the Watchtower en Little Wing. Jimi Hendrix is 27 jaar geworden.

17 september 1983: De eerste zwarte Miss USA.

Vandaag is het 28 jaar geleden dat…
Op 17 september 1983 wordt voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis een zwarte vrouw tot Miss USA verkozen. Die eer valt te beurt aan Vanessa Lynn Williams. Zij levert de titel later weer in omdat er naaktfoto’s worden gepubliceerd in het mannenblad Penthouse. Dit is reglementair verboden. Later scoort ze als zangeres de hit Save the best for last en speelt ze in ondermeer de film Eraser met Arnold Schwarzenegger.

16 augustus: Elvis Presley overlijdt.

Vandaag is het 34 jaar geleden dat…
Op 16 augustus 1977 sterft Elvis Aaron Presley op 42-jarige leeftijd aan een hartaanval. Elvis stond bekend als de koning van de rock ‘n roll of kortweg The King. Elvis viel op door zijn controversiële, heupwiegende optredens, de combinatie van blank uiterlijk en het zingen met een zwarte stem. Hij was getrouwd met Priscilla Ann Beaulieu en ze hadden een dochter, Lisa Marie. Na de scheiding ging het langzaam bergafwaarts met the King: ongezonde leef- en eetgewoontes en excessief medicijngebruik.

15 augustus: Begin van het Woodstock festival.

Vandaag is het 42 jaar geleden dat…
Op 15 augustus 1969 begint in Woodstock het Music and Art Festival. Het zal het beroemdste rockfestival aller tijden worden. Hoewel tien- tot twintigduizend mensen werden verwacht, lag het bezoekersaantal ruim boven de 400.000, waarvan de meesten geen entreegeld hadden betaald. Daarnaast waren nog eens drie miljoen mensen naar het terrein onderweg. Het Woodstockfestival was een hoogtepunt van de anticultuur van de jaren ’60 en van het hippietijdperk. Het festival duurde 3 dagen en volgende groepen traden op: Joan Baez, Jeff Beck Group, Canned Heat, Joe Cocker, Creedence Clearwater Revival, Crosby, Stills & Nash, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Melanie, Santana, Sly and the Family Stone, The Who, …
 

7 augustus: Geboorte Bruce Dickinson.

Vandaag is het 63 jaar geleden dat…
Op 7 augustus 58 word Bruce Dickinson geboren in Worksop. Bruce is zanger, piloot, (radio)presentator, auteur, acteur, marketing director en Doctor in de muziekwetenschappen maar is vooral bekend als leadzanger van de heavy metal band Iron Maiden. In 1993 verliet Bruce Iron Maiden om aan een solocarrière te werken, maar in 1999 keerde hij terug bij de band waar hij tot nu de zanger is. Met Iron Maiden maakte hij songs als The Number Of The Beast, Piece Of Mind, Brave New World, Dance Of Death en The Final Frontier.

26 juli: Geboorte Mick Jagger.

Vandaag is het 67 jaar geleden dat…
Op 26 juli 1944 wordt Mick Jagger geboren in Dartford. Hij groeide op in een familie uit de middenklasse. In 1962 richtte hij in Londen samen met Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts en Ron Wood The Rolling Stones op. In 1963 verscheen hun eerste officiële single, Come on. In datzelfde jaar brak de groep in Groot-Brittannië door met The Beatles-compositie I wanna be your man, gevolgd door de hits It’s all over now en The last time. The Rolling Stones werden een echte succesformule.

3 juli: Sterfdatum Jim Morrison.

Vandaag is het 40 jaar geleden dat…
Op 3 juli 1971 overlijdt de Amerikaanse rockzanger Jim Morrison in Parijs aan een overdosis drugs. Jim Morrison werd op 8 december 1943 geboren in Florida. In 1966 vormde hij de groep The Doors, samen met toetsenist Ray Manzarek, drummer John Densmore en gitarist Robbie Krieger. De groep werd niet alleen bekend door hun muziek, maar vooral door hun extravagante manier van optreden. Met hun eerste album The Doors uit 1967 (met de nummers Light my fire en The end), stonden ze op nummer één en werden ze wereldberoemd. Morrison is begraven op het beroemde Parijse kerkhof Père Lachaise.