4 september: Google Inc. wordt opgericht.

Vandaag is het 13 jaar geleden dat…
Op 4 september 1998 wordt het bedrijf Google Inc. opgericht door Larry Page en Sergey Brin. De zoekmachine Google is op het internet het populairst. De naam komt van het woord googol wat staat voor het getal  1 met honderd nullen. Deze wiskundige term weerspiegelt de missie van Google inc. om alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View, Californië. Sinds 19 augustus 2004 is het bedrijf beursgenoteerd.

3 september: eBay wordt opgericht.

Vandaag is het 16 jaar geleden dat…
Op 3 september 1995 richte Pierre Omidyar eBay op vanuit een achterkamertje in San José (Silicon Valley). Hij wilde zien of hij kopers en verkopers op één internetplatform bij elkaar kon krijgen. Wat begon als een programmeerexperiment, is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste veilingsites voor het aanbieden van nieuwe of tweedehands spullen.

22 april: Mosaic browser 1.0 komt uit.

Vandaag is het 18 jaar geleden dat…
Op 22 april 1993 komt de eerste browser voor het World Wide Web uit: Mosaic browser 1.0. Dit is de eerste grafische browser. Met de Mosaic browser kon de gebruiker zowel tekst als plaatjes zien. De browser betekende de doorbraak van het World Wide Web. Doordat hij op alle platformen zoals Linux, Apple Macintosh en Microsoft Windows kon draaien werd het www voor iedereen toegankelijk die een internetaansluiting had. Het internetgebruik stelde in 1993 nog niet veel voor, minder dan 10 miljoen mensen hadden toegang. Toch wordt de Mosaic browser gezien als aanstichter van de eerste internet boom in de wereld.

15 februari: Lancering YouTube.

Vandaag is het 6 jaar geleden dat…
Op 15 februari 2005 wordt de domeinnaam YouTube.com geregistreerd. De oprichters Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim waren alle drie voormalig medewerkers van PayPal. Het bedrijf werd bestuurd vanuit een garage in San Mateo. De video-site groeide zeer snel en stond na een jaar in de top tien van meest bezochtte internetwebsites. Op 14 november 2006 werd YouTube overgenomen door Google voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. Dagelijks worden meer dan 100 miljoen filmpjes bekeken op de site.

12 november: Tim Berners-Lee publiceert het voorstel voor een World Wide Web

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 12 november 1990 publiceert Tim Berners-Lee het voorstel voor een World Wide Web. Samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau, is hij de bedenker en grondlegger van het World Wide Web (WWW). Dit gebeurde in zijn tijd als consultant software engineer bij CERN in Zwitserland. Als directeur van het World Wide Web Consortium houdt hij toezicht op de ontwikkeling van webtalen en -protocollen als HTML, XML, CSS en HTTP. Berners-Lee schreef de eerste webbrowser en de eerste webserver.