1 oktober: Yosemite National Park wordt opgericht.

Vandaag is het 121 jaar geleden dat…
Op 1 oktober 1890 wordt het beroemde natuurgebied Yosemite in Californië aan de Amerikaanse westkust officieel een Nationaal Park. Yosemite is door de jaren heen gegroeid tot zijn huidige omvang van 3080,73 km². Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, mammoetbomen, alpenweiden en wilde rivieren. Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is het park een van de populairste nationale parken in de VS.

24 augustus: Einde van Pompeii.

Vandaag is het 1932 jaar geleden dat…
Op 24 augustus 79 veroorzaakt een grote uitbarsting van de Vesuvius het einde van Pompeii en Herculaneum. De dorpjes in de provincie Napels worden bedolven onder een 5 meter dikke laag as en lava. In 1594 werden overblijfselen van Pompeï ontdekt. In 1748 waren er opgravingen, de echte opgraving begon in 1860. Overblijfselen van Herculaneum werden in 1709 ontdekt. In 1927 begonnen de opgravingen maar het grootste deel van Herculaneum is niet opgegraven. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 

24 juli: Ontdekking van de Inca-stad Machu Picchu.

Vandaag is het 100 jaar geleden dat…
Op 24 juli 1911 wordt de Inca-stad Machu Picchu gevonden door de Amerikaan Hiram Bingham. Machu Picchu werd door de Spanjaarden nooit gevonden en is daardoor niet vernietigd. De naam Machu Picchu betekent letterlijk Oudeman Hoogte, in het Quechua. De stad Machu Picchu is gelegen tussen steile bergen, op een hoogte van ongeveer 2350 meter, vlakbij de stad Cuzco.

15 mei: Stichting Las Vegas.

Vandaag is het 106 jaar geleden dat…
Op 15 mei 1905 wordt in de Amerikaanse staat Nevada de stad Las Vegas gesticht. Voordien werd de plaats bewoond door Indianen en was het een tussenstop voor handelaars en ontdekkingsreizigers op weg naar Californië. In 1905 werd het gebied verdeeld en verkocht aan kolonisten en investeerders. In 1931 werd het gokken gelegaliseerd. In 1941 zag het eerste casino het daglicht.

12 april: Opening EuroDisney.

Vandaag is het 19 jaar geleden dat…
Op 12 april 1992 opent EuroDisney de deuren. Het attractiepark ligt in Marne-la-Vallée, op 30km van Parijs. Bekende attracties zijn zijn de achtbanen Big Thunder Mountain en Space Mountain en het spookhuis Phantom Manor. In de buurt van het park zijn er 7 hotels en een winkelstraat. Op 16 maart 2002 werd het tweede themapark van het resort geopend, het Walt Disney Studios Park. In dit park staan de film en showbusiness centraal.

7 januari: De toren van Pisa wordt tijdelijk gesloten gesloten voor het publiek.

Vandaag is het 21 jaar geleden dat…
Op 7 januari 1990 wordt de toren van Pisa wegens instortingsgevaar gesloten voor het publiek. De beroemde scheve toren van Pisa helde op een gegeven moment meer dan vier meter over. De 55 meter hoge vrijstaande klokkentoren werd gebouw door bouwmeesters Gugilmo en Buonanno en werd een van de onderdelen van het Campo dei Miracoli. Al vlak na het begin van de bouw in 1173 begon de toren over te hellen. Het overhellen werd tijdens de bouw gecorrigeerd door het bovenste gedeelte er recht op te plaatsen. De helling werd in de loop der jaren zo sterk dat de Italiaanse regering hulp vroeg om er voor te zorgen dat de toren niet om zou vallen. Na de sluiting in 1990 werd de toren gerestaureerd om de helling te verminderen. Na de tien jaar durende restauratie was de helling teruggebracht naar ongeveer 10%. In 2001 werd de toren weer voor publiek geopend.