10 oktober: Christopher Reeve overlijdt.

Vandaag is het 7 jaar geleden dat…
Op 10 oktober 2004 overlijdt Christopher Reeve, de Amerikaanse acteur, regisseur en schrijver die vooral bekend geworden is door zijn rol als Superman. Op 27 mei 1995 valt hij tijdens een wedstrijd in Charlottesville (Virginia) van zijn paard en breekt zijn nek. Door de hierdoor ontstane dwarslaesie raakt hij vanaf de nek verlamd. Samen met zijn vrouw Dana opent hij het Paralysis Resource Center, een instelling in New Jersey waar wordt getracht mensen met een beperking te leren onafhankelijker te leven. Reeve sterft aan de complicaties van zijn verlamming.

6 oktober: Geboorte van Le Corbusier.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat…
Op 6 oktober 1887 wordt de revolutionaire architect Le Corbusier als Charles-Eduard Jeanneret in La Chaux-de-Fonds in Zwitserland geboren. Hij was één van de meest radicale denkers van de nieuwe stroming in de architectuur van de jaren twintig van de 20ste eeuw. Hij introduceerde een drietal nieuwe organisatiebeginselen voor de stad: de stad op kolommen, de stad van losse torens en een nieuw soort straat. Men wou in die periode af van bestaande regels in de architectuur om zo sociale, economische en maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen. Bekende voorbeelden van zijn werk zijn Villa Savoye in Poissy, Unité d’Habitation in Marseille en Notre Dame du Haut in Ronchamps. Le Corbusier verdrinkt op 27 augustus 1965 tijdens een vakantie in Cap Martin.

5 oktober: Dr. No gaat in première.

Vandaag is het 49 jaar geleden dat…
Op 5 oktober 1962 gaat de eerste James Bond, Dr. No in Londen in première. James Bond wordt gespeeld door Sean Connery en Ursula Andress was het Bondmeisje. De film is gebaseerd op het boek Doctor No van Ian Fleming. Momenteel zijn er 22 James Bond films uitgekomen. De laatste, Quantum of Solace dateert van 2008. De volgende film is gepland voor november 2012.

30 september: James Dean verongelukt.

Vandaag is het 564 jaar geleden dat…
Op 30 september 1955 overlijdt de Amerikaanse filmacteur James Dean aan de gevolgen van een auto-ongeluk op een kruising met Higway 466. James Dean heeft drie films op zijn naam, waarvan hij er maar 1 in première heeft zien gaan. Dean speelde in Rebel Without a Cause met Natalie Wood, in East of Eden en in Giant met Elizabeth Taylor en Rock Hudson. Zijn uiterlijk, zeer korte carrière, levensstijl en de omstandigheden waaronder hij op zijn 24e overleed, maakten van Dean een cultfiguur.

24 september: Nevermind van Nirvana komt uit.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 24 september 1991 komt de plaat Nevermind van Nirvana uit, 2 jaar na hun debuut Bleach. Nevermind werd met zijn geniale songs als Smells Like Teen Spirit, Come as You Are, Lithium, Stay Away en Polly, én in een moddervette productie van Butch Vig, een absolute klassieker. Het album Nevermind ging in de Verenigde Staten alleen al meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. De baby die op de hoes te zien is, heet Spencer Elden. Op de cover is hij 4 maanden oud. De vishaak met het dollarbiljet aan werd er later digitaal aan toegevoegd. De ouders van Spencer kregen voor de eerste shoot 200 dollar.

21 september 1937: Publicatie The Hobbit door J.R.R. Tolkien.

Vandaag is het 74 jaar geleden dat…
Op 21 september 1937 wordt The Hobbit gepubliceerd door J.R.R. Tolkien. Het boek vertelt de voorgeschiedenis van In de ban van de ring (The Lord of the Rings). De Hobbit is geschreven als kinderboek, maar wordt ook door veel volwassenen gelezen. Het boek verhaalt over een avontuur dat de Hobbit Bilbo Balings samen met Gandalf en dertien Dwergen beleeft. Het eerste deel van de verfilming van The Hobbit wordt eind 2012 in de zalen verwacht.

20 september 1946: Eerste Filmfestival van Cannes.

Vandaag is het 65 jaar geleden dat…
Op 20 september 1946 wordt het eerste Filmfestival van Cannes gehouden. Elk jaar in de derde week van mei gaat het Filmfestival door in het Palais des Festivals et des Congrès op La Croisette. In 1948 en 1950 werd het festival niet gehouden. In 1968 werd het afgelast wegens het mei-oproer in Parijs. De meest prestigieuze prijs die in Cannes wordt toegekend is de Palme d’Or (Gouden Palm) voor de beste film.

19 september 1975: Eerste aflevering Fawlty Towers.

Vandaag is het 36 jaar geleden dat…
Op 19 september 1975 zendt de Britse omroep BBC 2 de eerste aflevering uit van de hotel-comedy Fawlty Towers. Toen John Cleese, die ook de hoofdrol speelt, werd gevraagd de basis voor de serie te schrijven had hij een bestaand voorbeeld voor handen. Hij verbleef enkele jaren daarvoor met de productieploeg van Monthy Python in het Gleneagles hotel in Torquay. De eigenaar was een volkomen geschifte, voortdurend uit zijn dak gaande sarcastische Brit. John Cleese maakte van hem de beruchtste hotelier ooit: Basil Fawlty. Voor de serie werden 12 afleveringen gemaakt die nog steeds in vele landen worden herhaald.

18 september 1970: Jimi Hendrix overlijdt.

Vandaag is het 41 jaar geleden dat…
Op 17 september 1970 overlijdt gitarist Jimi Hendrix in Londen. Hij raakt in coma als gevolg van het drinken van wijn en het nemen van slaapmiddelen. Hij wordt door zijn vriending Monika Danneman bewusteloos gevonden in haar appartement in Notting Hill en sterft even later in een ambulance op weg naar het ziekenhuis. Hendrix is één van de meest invloedrijke gitaristen aller tijden. Bekende nummers van Jimi zijn Hey Joe, The wind cries Mary, All along the Watchtower en Little Wing. Jimi Hendrix is 27 jaar geworden.