24 september: Nevermind van Nirvana komt uit.

Vandaag is het 20 jaar geleden dat…
Op 24 september 1991 komt de plaat Nevermind van Nirvana uit, 2 jaar na hun debuut Bleach. Nevermind werd met zijn geniale songs als Smells Like Teen Spirit, Come as You Are, Lithium, Stay Away en Polly, én in een moddervette productie van Butch Vig, een absolute klassieker. Het album Nevermind ging in de Verenigde Staten alleen al meer dan 10 miljoen keer over de toonbank. De baby die op de hoes te zien is, heet Spencer Elden. Op de cover is hij 4 maanden oud. De vishaak met het dollarbiljet aan werd er later digitaal aan toegevoegd. De ouders van Spencer kregen voor de eerste shoot 200 dollar.

18 september 1970: Jimi Hendrix overlijdt.

Vandaag is het 41 jaar geleden dat…
Op 17 september 1970 overlijdt gitarist Jimi Hendrix in Londen. Hij raakt in coma als gevolg van het drinken van wijn en het nemen van slaapmiddelen. Hij wordt door zijn vriending Monika Danneman bewusteloos gevonden in haar appartement in Notting Hill en sterft even later in een ambulance op weg naar het ziekenhuis. Hendrix is één van de meest invloedrijke gitaristen aller tijden. Bekende nummers van Jimi zijn Hey Joe, The wind cries Mary, All along the Watchtower en Little Wing. Jimi Hendrix is 27 jaar geworden.

7 augustus: Geboorte Bruce Dickinson.

Vandaag is het 63 jaar geleden dat…
Op 7 augustus 58 word Bruce Dickinson geboren in Worksop. Bruce is zanger, piloot, (radio)presentator, auteur, acteur, marketing director en Doctor in de muziekwetenschappen maar is vooral bekend als leadzanger van de heavy metal band Iron Maiden. In 1993 verliet Bruce Iron Maiden om aan een solocarrière te werken, maar in 1999 keerde hij terug bij de band waar hij tot nu de zanger is. Met Iron Maiden maakte hij songs als The Number Of The Beast, Piece Of Mind, Brave New World, Dance Of Death en The Final Frontier.

7 juni: Geboortedag van Prince.

Vandaag is het 53 jaar geleden dat…
Op 7 juni 1958 wordt Prince als Prince Rogers Nelson geboren in Minneapolis. Prince maakt sinds 1978 naam met aanvankelijk disco en new wave maar later met funkmuziek die opviel door de seksueel expliciete teksten. Hij is een van de grootste en meest vernieuwende popsterren van de jaren tachtig. Hij maakt ook verscheidene films, waaronder Purple rain in 1984, waarvan de soundtrack zeer succesvol was door nummers als Let’s go crazy, Take me with U, When doves cry en I would die 4 U.

21 mei: Geboortedatum Arno Hintjens.

Vandaag is het 62 jaar geleden dat…
Op 21 mei 1949 wordt Arno in Oostende als Arnaud Charles Ernest Hintjens geboren. Arno was aanvankelijk kok en had rond 1970 zijn eerste groep Freckle Face. Daarna volgde Tjens Couter en de grote doorbraak kwam met TC Matic. Hun grootste hits zijn Oh la la la, Putain, putain en Elle Adore le Noir (Pour Sortir le Soir). In 1986 ging Arno solo. Als solo-artiest had hij hits als Cold Sweat, Bathroom Singer en Les filles du bord de mer. Arno zingt in het Frans, Engels en het Oostends dialect.

10 mei: Bill Haley and the Comets brengen ‘Rock Around the Clock’ uit.

Vandaag is het 57 jaar geleden dat…
Op 10 mei 1954 brengen Bill Haley and the CometsRock Around the Clock‘ uit. De plaat luidt het begin van de Rock & Roll periode in en het is ook het eerste rock and roll nummer dat de eerste plaats in de hitparades bereikt. Haley schreef de meeste van zijn nummers zelf, zoals ‘Shake, Rattle and Roll‘ en ‘See You Later, Alligator‘.

3 maart: ‘The Star Spangled Banner’ wordt het volkslied van de Verenigde Staten.

Vandaag is het 80 jaar geleden dat…
Op 3 maart 1931 adopteren de Verenigde StatenThe Star Spangled Banner‘ als het nationale volkslied. Componist is Francis Scott Key. Hij schreef de tekst in 1814 nadat hij getuige was van het bombardement van Fort McHenry in Baltimore tijdens de Oorlog van 1812. De muziek waarop het werd gezet was van een populair lied uit die tijd (to Anacreon in Heaven), geschreven rond 1800 door John Stafford Smith.

9 februari: Eerste optreden van de Beatles op de Amerikaanse televisie.

Vandaag is het 47 jaar geleden dat…
Op 9 februari 1964 zagen zeventig miljoen kijkers in de Ed Sullivan Show het eerste optreden van de Beatles op de Amerikaanse televisie. Dit was ongeveer de helft van de complete Amerikaanse bevolking die op dat moment naar de vier jongens uit Liverpool keken. Naar verluidt zou er tijdens die uitzending in heel Amerika haast geen criminele activiteit hebben plaatsgevonden. Tijdens de show speelden The Beatles ‘All My Loving’, ‘Till There Was You’ en ‘She Loves You’.

8 januari: Geboortedag Elvis Presley.

Vandaag is het 76 jaar geleden dat…
Op 8 januari 1935 werd de legendarische Amerikaanse zanger en acteur Elvis Presley geboren. Elvis Aaron Presley wordt algemeen beschouwd als de grootste rock’n roll-artiest aller tijden. Zijn bijnaam is dan ook The King. Hij beleefde zijn doorbraak in 1956 met de wereldhit Heartbreak hotel, Presleys eerste gouden plaat. De hits volgden elkaar in snel tempo op en ook de titelsongs van de films waarin hij optrad (o.a. Love me tender, 1956, en Jailhouse rock, 1957) werden in grote aantallen verkocht. Zijn liveoptredens verwekten nogal wat onrust door het voor die tijd door veel ouderen als shockerend ervaren sensuele gedraai met zijn bekken, hetgeen hem de bijnaam The Pelvis opleverde. In 1958 moest hij in militaire dienst (in West-Duitsland), maar door op gezette tijden platen van hem op de markt te brengen, bleef zijn populariteit onaangetast. Na zijn diensttijd veranderde zijn stijl enigszins: minder pure rock’n roll en meer rustige muziek, die ook bij het wat oudere publiek waardering vond. Toen medio jaren zestig door toedoen van The Beatles en de Britse beat-invasie het gezicht van de popmuziek radicaal veranderde, raakte het fenomeen Elvis Presley enigszins op de achtergrond. Toch bleef hij nog regelmatig hits scoren, zoals Crying in the chapel, 1965, en In the ghetto, 1969. In de jaren zeventig verlegde Presley zijn werkterrein naar het lucratieve casino-circuit van Las Vegas. De laatste jaren van zijn leven zonderde de -mede door overmatig medicijngebruik- in korte tijd snel in omvang toegenomen zanger zich steeds meer af. Hij overleed uiteindelijk aan een hartstilstand op 16 augustus 1977.