6 oktober: Geboorte van Le Corbusier.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat…
Op 6 oktober 1887 wordt de revolutionaire architect Le Corbusier als Charles-Eduard Jeanneret in La Chaux-de-Fonds in Zwitserland geboren. Hij was één van de meest radicale denkers van de nieuwe stroming in de architectuur van de jaren twintig van de 20ste eeuw. Hij introduceerde een drietal nieuwe organisatiebeginselen voor de stad: de stad op kolommen, de stad van losse torens en een nieuw soort straat. Men wou in die periode af van bestaande regels in de architectuur om zo sociale, economische en maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen. Bekende voorbeelden van zijn werk zijn Villa Savoye in Poissy, Unité d’Habitation in Marseille en Notre Dame du Haut in Ronchamps. Le Corbusier verdrinkt op 27 augustus 1965 tijdens een vakantie in Cap Martin.

10 september: Karl Lagerfeld wordt geboren.

Vandaag is het 73 jaar geleden dat…
Op 10 september 1938 wordt Karl Lagerfeld in Hamburg geboren. In 1955 begon hij als modeontwerper voor Pierre Balmain en in 1958 stapte hij over naar Jean Patou. In 1959 begon hij als freelancer te werken voor onder andere Valentino. In 1967 werd hij design consultant voor Fendi. In de jaren 70 werd hij vooral bekend door zijn werk bij modehuis Chloé, waar hij bleef tot Stella McCartney in 1997 het roer van hem overnam. Sinds 1983 is hij hoofdontwerper van het modehuis Chanel. Tussen 1984 en 1997 had hij zijn eigen modelijn Karl Lagerfeld. In 2005 verkocht hij de merknaam Karl Lagerfeld en zijn twee winkels in Parijs en Monaco aan Tommy Hilfiger.

10 juni: Overlijden Gaudí.

Vandaag is het 85 jaar geleden dat…
Op 10 juni 1926 overlijdt Antoni Gaudí. Op 7 juni 1926 werd Gaudí tijdens een wandeling aangereden door een tram. Zijn begrafenis op 12 juni was een belangrijke gebeurtenis: de rouwstoet was wel een kilometer lang. Hij ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia, zijn eigen ontwerp. De bouw van deze enorme kathedraal in neocatalaanse stijl begon in 1881 en is nog altijd niet voltooid.

7 mei: Apple toont de eerste iMac.

Vandaag is het 13 jaar geleden dat…
Op 7 mei 1998 presenteert Apple Computer Incorporated in Cupertino, Californië,  een nieuwe alles in één computer: de eerste iMac. De computer had een semi-transparante behuizing in de kleur Bondi Blue, met een bijpassend toetsenbord en een geheel ronde eenknopsmuis. Destijds werd het als zeer opmerkelijk beschouwd dat het apparaat geen diskettestation bevatte. Ook een reset-knop ontbrak. De eerste iMac was een succes en werd al gauw opgevolgd door een nieuwe serie uitgebracht in vijf verschillende kleuren. De ‘i’ van iMac staat voor internet, individual, instruct, inform en inspire.

Ipad

Om toch een beetje mee te zijn met mijn tijd, en omdat ik stilaan ook overtuigd raakte van de voordelen ervan, heb ik me onlangs ook een Ipad aangeschaft. En dat voor iemand die (tot voor kort) geen Apple-fan was :) Waarom is die Ipad nu zo populair? Helemaal zeker weet ik niet, maar volgende zaken dragen volgens mij bij tot zijn succes: 1. Gelikt design. Zoals we van 2. Batterijduur 3. Gebruiksgemak Natuurlijk zijn er ook

Sony Nextep Computer Concept for 2020 by Hiromi Kiriki Yanko Design

"Our present need for internet connectivity is so profound that secondary devices like the Nextep Computer are bound to happen. Developed to be worn as a bracelet, this computer concept is constructed out of a flexible OLED touchscreen. Earmarked for the year 2020, features like a holographic projector (for screen), pull-out extra keyboard panels and social networking compatibility, make the concept plausible."

 

Of met andere woorden: een computer die je kan dragen als armband, in een flitsend design:
In 2020 We Can Wear Sony Computers On Our Wrist