4 september: Google Inc. wordt opgericht.

Vandaag is het 13 jaar geleden dat…
Op 4 september 1998 wordt het bedrijf Google Inc. opgericht door Larry Page en Sergey Brin. De zoekmachine Google is op het internet het populairst. De naam komt van het woord googol wat staat voor het getal  1 met honderd nullen. Deze wiskundige term weerspiegelt de missie van Google inc. om alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View, Californië. Sinds 19 augustus 2004 is het bedrijf beursgenoteerd.

19 augustus: Google gaat naar de beurs.

Vandaag is het 7 jaar geleden dat…
Op 19 augustus 2004 noteerde het aandeel Google (GOOG) voor het eerst op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Google koos voor een elektronische veiling om zowel grote als kleine investeerders een kans te geven. De veiling stond niet open voor niet-Amerikanen. Bij de beursgang werden naast beide oprichters Larry Page (38,6 miljoen aandelen) en Sergey Brin (38,5 miljoen aandelen) nog een duizendtal werknemers op slag miljonair. Origineel was het aandeel geprijsd aan 85 dollar per stuk.

12 augustus: IBM lanceert de PC.

Vandaag is het 30 jaar geleden dat…
Op 12 augustus 1981 introduceert IBM de eerste computer voor gebruik thuis en op kantoor: de Personal Computer. De ‘International Business Machines Corporation’ (IBM) kwam op de computermarkt in 1951 en is nu één van de grootste computerproducenten ter wereld. De PC had een Intel 8088 processor die draaide op 4,77 MHz. Als besturingssysteem kon PC-Dos worden gedraaid.

23 juni: Geboorte Alan Mathison Turing.

Vandaag is het 99 jaar geleden dat…
Op 23 juni 1912 wordt in Paddington bij Londen Alan Mathison Turing geboren. Alan Turing wordt gezien als de grondlegger van de moderne informatica. Op basis van zijn theoretisch wiskundige modellen werd het mogelijk snelle en nauwkeurige machines te bouwen. De belangrijkste is de Turing machine die in feite bestaat uit een eindige verzameling ingebouwde regels en deze blijven vast gedurende heel het rekenproces. De informatie wordt gelezen van een band, in cellen verdeeld, die elk maar één symbool mogen bevatten.

14 juni: De 1e computer voor het bedrijfsleven wordt in gebruik genomen.

Vandaag is het 60 jaar geleden dat…
Op 14 juni 1951 wordt voor het eerst een computer in gebruik genomen, die niet voor de wetenschappelijke wereld is gemaakt, maar voor het bedrijfsleven. Het gaat om de Univac 1. Zowel tekst als getallen konden verwerkt worden. Het apparaat is 2 meter 40 hoog en 4 meter 40 breed en het zit vol lampen.

7 mei: Apple toont de eerste iMac.

Vandaag is het 13 jaar geleden dat…
Op 7 mei 1998 presenteert Apple Computer Incorporated in Cupertino, Californië,  een nieuwe alles in één computer: de eerste iMac. De computer had een semi-transparante behuizing in de kleur Bondi Blue, met een bijpassend toetsenbord en een geheel ronde eenknopsmuis. Destijds werd het als zeer opmerkelijk beschouwd dat het apparaat geen diskettestation bevatte. Ook een reset-knop ontbrak. De eerste iMac was een succes en werd al gauw opgevolgd door een nieuwe serie uitgebracht in vijf verschillende kleuren. De ‘i’ van iMac staat voor internet, individual, instruct, inform en inspire.

1 april: Oprichting van Apple Computer Company.

Vandaag is het 35 jaar geleden dat…
Op 1 april 1976 richten Steve Jobs en Steve Wozniak het elektronicabedrijf Apple Computer Company op. Wozniak werkte bij Hewlett-Packard, waar hij in 1976 voorstelde een pc te maken. Het idee werd afgewezen. Hij en Steve Jobs ontwierpen er zelf een, vormden Apple Computer Company en noemden de computer Apple I. Het jaar erop kwam de Apple II. Apple verhuisde van de garage van Jobs naar een eigen kantoor. Er volgde nog een Apple III. Deze computers hadden een tekstgebaseerd OS (Apple DOS).

13 maart: Eerste versie van Linuxkernel.

Vandaag is het 17 jaar geleden dat…
Op 13 maart 1994 komt de eerste versie van de Linuxkernel uit. Linux is het besturingssysteem dat vrij, veilig en open is en daarnaast ook gebruiksvriendelijker en completer. Linux bewijst dat vrije software professioneel ingezet kan worden en uitermate flexibel is. Naast veel professionele servers draait het ook op PC, laptop en op allerhande intelligente apparaten zoals routers, mobiele telefoons en routeplanners. Het hart van het besturingssysteem is de Linuxkernel.

Enkele van de meest populaire distributies zijn:
Ubuntu
RedHat of CentOs
Debian
Mandriva
 

Maar er zijn er nog.

24 januari: Eerste Apple Macintosh.

Vandaag is het 27 jaar geleden dat…
Op 24 januari 1984 introduceert Apple een opvallend vormgegeven geheel nieuwe computer: de Macintosh, kortweg Mac. De Mac maakte gebruik van de door Douglas Engelbart in 1963 ontwikkelde muis en hanteerde de metafoor van het bureaublad. Een gebruiker hoefde geen onbegrijpelijke commando’s in te typen. Na het aanzetten van de Macintosh-computer zag hij (op het 9 inch zwart/wit-beeldscherm) een symbolisch bureaublad voor zich met iconen van een kastje, blaadjes papier, mappen om ze in te doen en een prullenmand om ze in weg te gooien. De Mac werd ingeluid met een één minuut durende reclamespot tijdens de Amerikaanse Superbowl. Ongeveer de helft van de bevolking van de Verenigde Staten keek hiernaar.

19 december: De microcomputer Altair 8800 komt op de markt.

Vandaag is het 36 jaar geleden dat…
Op 19 december 1974 komt de Altair 8800 microcomputer als bouwpakket op de markt. Het is de eerste computer gericht op particulieren. Henry Edward Roberts is de ontwerper van deze eerste commercieel succesvolle personal computer (pc). Hij ontwierp de Altair 8800 personal computer, op basis van de Intel 8080 microprocessor. De machine werd voor 397 dollar als bouwpakket door het Amerikaanse blad Popular Electronics verkocht. De ontwerpers dachten een paar honderd stuks te verkopen aan hobbyisten, maar tot hun verrassing verkochten ze tien keer zoveel gedurende de eerste paar maanden. Vandaag de dag wordt de Altair algemeen erkend als het begin van de ontwikkeling van de personal computer in de daarop volgende jaren.