2 oktober: Eerste publicatie van het stripverhaal Peanuts.

Vandaag is het 61 jaar geleden dat…
Op 2 oktober 1950 wordt het stripverhaal Peanuts van Charles Schulz voor het eerst gepubliceerd in zeven Amerikaanse kranten. Populaire karakters uit de strip zijn onder meer Charlie Brown, zijn hond Snoopy, de pianospelende Schroeder en Lucy en Linus van Pelt. Tijdens het hoogtepunt waren er maar liefts 2600 kranten die de strip in hun katernen hadden, en waren er meer dan 355 miljoen mensen die de strip lazen.

19 september 1975: Eerste aflevering Fawlty Towers.

Vandaag is het 36 jaar geleden dat…
Op 19 september 1975 zendt de Britse omroep BBC 2 de eerste aflevering uit van de hotel-comedy Fawlty Towers. Toen John Cleese, die ook de hoofdrol speelt, werd gevraagd de basis voor de serie te schrijven had hij een bestaand voorbeeld voor handen. Hij verbleef enkele jaren daarvoor met de productieploeg van Monthy Python in het Gleneagles hotel in Torquay. De eigenaar was een volkomen geschifte, voortdurend uit zijn dak gaande sarcastische Brit. John Cleese maakte van hem de beruchtste hotelier ooit: Basil Fawlty. Voor de serie werden 12 afleveringen gemaakt die nog steeds in vele landen worden herhaald.

19 juni: Eerste strip van Garfield.

Vandaag is het 33 jaar geleden dat…
Op 19 juni 1978 komt de beroemde kat Garfield ter wereld. Garfield is een strip gecreëerd door Jim Davis met in de hoofdrol de gelijknamige luie en cynische kat Garfield, zijn suf en vrijgezel baasje Jon en de domme hond Odie. De strip verschijnt tegelijk in 41 Amerikaanse kranten. Twintig jaar later is de kat te zien in 2.550 verschillende kranten over de hele wereld in zeventien talen.

9 juni: Donald Duck maakt zijn debuut.

Vandaag is het 77 jaar geleden dat…
Op 9 juni 1934 maakt Donald Duck zijn debuut in de tekenfilm The Wise Little Hen. Er is een ster geboren! Donald Duck is een fictieve eend uit de strips en tekenfilms van Walt Disney. Donald Duck staat bekend om zijn opmerkingen en zijn gedrag. Hij spreekt als een mens en is zo koppig als een ezel, hij wil alles goed doen, maar bijna altijd gaat het juist andersom.

1 juni: Superman verschijnt voor het eerst in een stripverhaal.

Vandaag is het 73 jaar geleden dat…
Op 1 juni 1938 verschijnt Superman voor het eerst in een stripverhaal. Superman werd getekend en geschreven door Joe Shuster en Jerry Siegel. Later figureerde Superman ook in films en televisieseries. Superman bezit superkrachten, heeft een bovenmenselijk gehoor, kan vliegen en is onkwetsbaar voor alles.

18 januari: Geboortedatum Oliver Hardy.

Vandaag is het 119 jaar geleden dat…
Op 18 januari 1892 wordt Oliver Hardy als Norvell Hardy geboren in de Amerikaanse staat Georgia in het kleine stadje Punkin Center nabij Harlem. Als zijn moeder na de dood van zijn vader een hotel gaat runnen, geniet Hardy van het theatervolk dat daar regelmatig logeert en vol belangstelling luistert hij naar hun boeiende verhalen. Hier ligt dan ook de grondslag voor zijn latere carrière. Op z’n 8ste sluit Oliver zich als zanger aan bij een groep, en als hij kort rechten studeert aan de Universiteit van Georgia vormt hij met 3 medestudenten een vocaal kwartet. In 1910 heeft de 18-jarige Norvell een baan als manager van een bioscoop, waar hij ook zingt en imitaties doet van bekende komieken. Deze baan bevestigd zijn verlangen om verder te willen in het acteursvak, zodat hij in 1913 naar Jacksonville, Florida reist om op afroep als figurant mee te doen in diverse films. Eind 1924 komt hij in contact met Hal Roach en uiteindelijk ook met de man met wie hij zovele successen zou boeken en die ook bij Roach speelde: Stan Laurel. Al snel werden zij bekend als komisch duo en speelden zij samen in veel stomme films. Oliver stierf op 7 augustus 1957 aan de gevolgen van een zware beroerte.

30 oktober: Jommeke voor het eerst in druk

Vandaag is het 55 jaar geleden dat…
Op 30 oktober 1955 verschijnt Jommeke, de stripfiguur van Jef Nys, voor het eerst in druk in het weekblad Kerkelijk Leven (nu bekend als Kerk en Leven of het Parochieblad). Pas vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal in de krant: De jacht op een voetbal. Sinds 1979 verschijnen de verhalen in kleur.
Jommeke mikt op een jonger publiek. De verhalen zijn gemiddeld onder te verdelen in twee groepen: Jommeke en zijn vrienden trekken naar een exotisch land of een uitvinding van professor Gobelijn zorgt voor problemen in Zonnedorp, de woonplaats van Jommeke en zijn vrienden. De derde rode draad zijn de slechteriken Anatool, de koningin van Onderland en Kwak en Boemel die telkens weer gedwarsboomd worden door Jommeke.