10 oktober: Christopher Reeve overlijdt.

Vandaag is het 7 jaar geleden dat…
Op 10 oktober 2004 overlijdt Christopher Reeve, de Amerikaanse acteur, regisseur en schrijver die vooral bekend geworden is door zijn rol als Superman. Op 27 mei 1995 valt hij tijdens een wedstrijd in Charlottesville (Virginia) van zijn paard en breekt zijn nek. Door de hierdoor ontstane dwarslaesie raakt hij vanaf de nek verlamd. Samen met zijn vrouw Dana opent hij het Paralysis Resource Center, een instelling in New Jersey waar wordt getracht mensen met een beperking te leren onafhankelijker te leven. Reeve sterft aan de complicaties van zijn verlamming.

9 oktober: Opening van de Universiteit van Gent.

Vandaag is het 194 jaar geleden dat…
Op 9 oktober 1817 wordt de Universiteit van Gent plechtig geopend. De Gentse Universiteit werd opgericht door koning Willem I van Oranje in 1816 en de feestelijke openingsplechtigheid vindt plaats in de troonzaal van het Gentse stadhuis. Het eerste professorenkorps telde zestien leden en 190 studenten schreven in voor de vier faculteiten: Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen. De voertaal was het Latijn.

8 oktober: De eerste pacemaker wordt geïmplanteerd.

Vandaag is het 53 jaar geleden dat…
Op 8 oktober 1958 plaatst de Zweedse chirurg Ake Senning de eerste pacemaker bij de 43-jarige Arne Larson. Het apparaat werkte slechts 3 uur en moest door een tweede worden vervangen. Larson heeft in 43 jaar tijd 26 maal een pacemaker geïmplanteerd gekregen. Hij leefde verder een normaal gezond leven en stierf op 28 december 2001 op 86-jarige leeftijd. Een pacemaker geeft een elektrische prikkel wanneer het hart stil komt te staan of onregelmatig klopt, waardoor de normale hartslag herstelt.

6 oktober: Geboorte van Le Corbusier.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat…
Op 6 oktober 1887 wordt de revolutionaire architect Le Corbusier als Charles-Eduard Jeanneret in La Chaux-de-Fonds in Zwitserland geboren. Hij was één van de meest radicale denkers van de nieuwe stroming in de architectuur van de jaren twintig van de 20ste eeuw. Hij introduceerde een drietal nieuwe organisatiebeginselen voor de stad: de stad op kolommen, de stad van losse torens en een nieuw soort straat. Men wou in die periode af van bestaande regels in de architectuur om zo sociale, economische en maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen. Bekende voorbeelden van zijn werk zijn Villa Savoye in Poissy, Unité d’Habitation in Marseille en Notre Dame du Haut in Ronchamps. Le Corbusier verdrinkt op 27 augustus 1965 tijdens een vakantie in Cap Martin.

5 oktober: Dr. No gaat in première.

Vandaag is het 49 jaar geleden dat…
Op 5 oktober 1962 gaat de eerste James Bond, Dr. No in Londen in première. James Bond wordt gespeeld door Sean Connery en Ursula Andress was het Bondmeisje. De film is gebaseerd op het boek Doctor No van Ian Fleming. Momenteel zijn er 22 James Bond films uitgekomen. De laatste, Quantum of Solace dateert van 2008. De volgende film is gepland voor november 2012.

17 augustus: Een zesling wordt geboren in Blankenberge.

Vandaag is het 28 jaar geleden dat…
Op 17 augustus 1983 bevalt Ria Gadeyne-Van Hove uit Blankenberge op natuurlijke wijze van een gezonde zesling. Vijf jongens en één meisje die allemaal bleven leven: Bruno, Tom, Jelle, Arne, Veerle en Lode. Ria had een vruchtbaarheidsbehandeling gekregen waardoor ze een meervoudige eisprong kreeg. Zes eitjes raakten bevrucht. De gynaecoloog Marc Faict dacht dat er vier kinderen zouden komen. In die dagen stond echografie nog niet zo op punt als vandaag. Uiteindelijk werden het er zes.

8 juni: Fotograaf Nick Ut maakt zijn beroemde foto van Kim Phuc.

Vandaag is het 39 jaar geleden dat…
Op 8 juni 1972 maakt fotograaf Nick Ut in Vietnam  de beroemde foto van het meisje Kim Phuc dat na een napalmbombardement gillend wegrent. Kip Phuc is 9 jaar oud en rent schreeuwend weg uit haar dorp Trang Bang. De oorlogsfotograaf Nick Ut won er de Pulitzer Prijs mee. Kim Phuc richt in 1997 de Kim Foundation op, een organisatie die kinderen helpt, die het slachtoffer geworden zijn van oorlogen.

22 mei: Brand Innovation Brussel.

Vandaag is het 44 jaar geleden dat…
Op 22 mei 1967 brandt het warenhuis Innovation in het centrum van Brussel volledig uit. Het is de meest rampzalige brand in de Belgische geschiedenis met 323 doden en 150 gewonden. De oorzaak van de brand bleef zelfs na uitgebreid onderzoek onbekend. Er werd wel geconcludeerd dat de blusinstallatie in het warenhuis ontoereikend was.

14 mei: Eerste vaccinaties tegen pokken.

Vandaag is het 215 jaar geleden dat…
Op 14 mei 1796 voerde Edward Jenner de eerste vaccinaties tegen pokken uit. Edward Jenner was een Engelse arts, die geïntrigeerd was door het verhaal dat wie koepokken had gehad, geen pokken meer zou krijgen. Op basis van infecties met het koepokkenvirus op personen ontwikkelde hij het pokken-vaccin. Sinds 1853 is de vaccinatie tegen pokken verplicht.