11 oktober: Tweede Vaticaans Concilie.

Vandaag is het 49 jaar geleden dat…
Op 11 oktober 1962 gaat in Rome onder leiding van Paus Johannes XXIII het tweede Vaticaans Concilie van start. Vaticanum II stond in het teken van de modernisering van de Kerk. De paus vond dat het geloof dichter bij de gewone mensen moet komen te staan. De invloed op de liturgie en op het kerkgebouw en de aankleding ervan was enorm. De officiële taal bij katholieke diensten is niet langer het Latijn, maar gewoon de landstaal.

10 oktober: Christopher Reeve overlijdt.

Vandaag is het 7 jaar geleden dat…
Op 10 oktober 2004 overlijdt Christopher Reeve, de Amerikaanse acteur, regisseur en schrijver die vooral bekend geworden is door zijn rol als Superman. Op 27 mei 1995 valt hij tijdens een wedstrijd in Charlottesville (Virginia) van zijn paard en breekt zijn nek. Door de hierdoor ontstane dwarslaesie raakt hij vanaf de nek verlamd. Samen met zijn vrouw Dana opent hij het Paralysis Resource Center, een instelling in New Jersey waar wordt getracht mensen met een beperking te leren onafhankelijker te leven. Reeve sterft aan de complicaties van zijn verlamming.

9 oktober: Opening van de Universiteit van Gent.

Vandaag is het 194 jaar geleden dat…
Op 9 oktober 1817 wordt de Universiteit van Gent plechtig geopend. De Gentse Universiteit werd opgericht door koning Willem I van Oranje in 1816 en de feestelijke openingsplechtigheid vindt plaats in de troonzaal van het Gentse stadhuis. Het eerste professorenkorps telde zestien leden en 190 studenten schreven in voor de vier faculteiten: Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen. De voertaal was het Latijn.

8 oktober: De eerste pacemaker wordt geïmplanteerd.

Vandaag is het 53 jaar geleden dat…
Op 8 oktober 1958 plaatst de Zweedse chirurg Ake Senning de eerste pacemaker bij de 43-jarige Arne Larson. Het apparaat werkte slechts 3 uur en moest door een tweede worden vervangen. Larson heeft in 43 jaar tijd 26 maal een pacemaker geïmplanteerd gekregen. Hij leefde verder een normaal gezond leven en stierf op 28 december 2001 op 86-jarige leeftijd. Een pacemaker geeft een elektrische prikkel wanneer het hart stil komt te staan of onregelmatig klopt, waardoor de normale hartslag herstelt.

6 oktober: Geboorte van Le Corbusier.

Vandaag is het 124 jaar geleden dat…
Op 6 oktober 1887 wordt de revolutionaire architect Le Corbusier als Charles-Eduard Jeanneret in La Chaux-de-Fonds in Zwitserland geboren. Hij was één van de meest radicale denkers van de nieuwe stroming in de architectuur van de jaren twintig van de 20ste eeuw. Hij introduceerde een drietal nieuwe organisatiebeginselen voor de stad: de stad op kolommen, de stad van losse torens en een nieuw soort straat. Men wou in die periode af van bestaande regels in de architectuur om zo sociale, economische en maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen. Bekende voorbeelden van zijn werk zijn Villa Savoye in Poissy, Unité d’Habitation in Marseille en Notre Dame du Haut in Ronchamps. Le Corbusier verdrinkt op 27 augustus 1965 tijdens een vakantie in Cap Martin.